Cum se aleg babele din luna martie?

0

Conform traditiei populare romanesti, din data de 1 martie pana in ziua a 9-a, vor exista diferite babe. Mai mult sau mai putin bune, acestea sunt cele care iti vor arata cum va fi anul in curs pentru tine.

babeleDaca este soare, ai o baba frumoasa, deci iti va merge bine, daca nu, va fi un an greu. Pe langa asta, batranii obisnuiau sa spuna ca in functie de cum este vremea afara, asa iti este si sufletul. Insa fenomenul se datoreaza unei instabilitati meteorologice, care dureaza aproximativ 10 zile de la inceperea lunii martie.
Dupa mult asteptatele „babe”, vor aparea mosii; se spune ca acestia aduc linistea si caldura.

In diferite zone ale tarii babele se aleg de fiecare la inceputul lunii, fara nicio regula, ci aleatoriu. Pe de alta parte, sunt persoane care le aleg in functie de o zi norocoasa, sau chiar in functie de ziua de nastere. Este mai dificil insa pentru cei care sunt nascuti pe 28, caci 2+8=10, acestia vor alege, probabil, o alta zi, aleatorie.
Perioada 1- 9 martie reprezinta intervalul de timp in care Dochia isi duce la bun sfarsit destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a se stinge catre renastere. Acesta este unul dintre motivele pentru care babele se sarbatoresc in acest interval.

(440)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *