Fumatul este nociv

0

Placerea fiecarui fum adulmecat din tigare ne costa. Bani. Sanatate. Timp. Ce am aflat cu exactitate despre fumat si fumatori?

-Nicotina ajunge in creier in 10 secunde de la inhalarea primul fum de tigare. Aceasta se gaseste in orice celula a corpului, inclusiv in laptele mamar.

-Fumatorii sustin ca fumeaza imediat dupa masa, pentru o digestie mai rapida. De fapt organismul isi prioritizeaza protectia celulelor, prin eliminarea toxinelor din creier.

-Conform studiilor, un fumator pierde 14 ani din viata. Fumatul ucide jumatate dintre pasionatii acestui viciu. Scade speranta de viata cu 7 pana la 8 ani.

-Fumatul aduce menopauza mai rapid in viata femeilor si dubleaza infertilitatea. Dubleaza deasemenea riscul aparitiei dementei si a diabetului, aduce demineralizarea sistemului osos, afecteaza sistemul vascular si cel nervos.

-Unele persoane, în special bărbaţii, pot fi excitate când văd alte persoane, de obicei femei, care fumează. Acest obicei se numeşte Fetişul fumatului şi afectează un număr destul de mic de oameni.

-Fumatul pasiv cauzează aproximativ 3000 de decese anual. Fumatul nu afectează doar persoana care fumează, ci şi pe cei din jurul.

-Aproximativ 20% din conţinutul unei ţigări este alcătuit din zahăr.

-Fumatul produce disfunctii erectile la 50% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 30 si 40 ani si evident, scade calitate lichidului seminal. 30% dintre fumatori devin impotenti.

-Zilnic circa 1200 de americani mor din cauza fumatului.

-Mai mult de 2500 de copii infanti mor, intr-un an calendaristic, din cauza mamelor fumatoare.

-Producerea unui pachet de tigari costa in jur de 5 centi, in timp ce consumatorul final ajunge sa imbogateasca industria , platind mai mult de 5$ pe un pachet.

-In SUA, cauza principala a incendiilor este fumatul.

-Fumatul are mai multe victime decat: Sida, accidentele rutiere, suiciduri, alcool si drogurile ilegale. Toate acestea la un loc nu produc atat de multe victime, precum o face viciul fumatului.

-70% dintre fumatori intampina pe parcursul vietii probleme cu auzul.

-Daca aveati impresia ca fumatul  va afecteaza doar pe dvs., ei bine aflati ca inculsiv animalele de companie pe care le supuneti nocivului obicei, pot dezvolta afectiuni dintre cele mai grave, precum cancerul.

-Cei care considera ca fumatul le aduce fericirea, se inseala amarnic, unul din 7 fumatori, conform studiilor, sunt nefericiti.

-O singura tigare contine circa 4800 de substante nocive.

-In urma cu 2000 ani Cultura Sud Americana a inceput sa foloseasca tabacul. Brazilienii au inventat notiunea de tigare prin roluirea in hartie a tutunului.

-Cu ani in urma, se credea ca tutunul are beneficii asupra organismului, asemanatoare unui panaceu universal creat din plante. Se utiliza pentru efectele halucinogene.

-Fumatul se practica din cele mai vechi timpuri. Populatiile babiloniene, peruane si indiene aveau tot felul de ritualuri religioase si  samanice in care utilizau tutunul in cele mai diverse forme.

-Nicotina isi are originea numelui intr-un francez, Jean Nicot. Acesta a adus tabacul in Franta in 1560.

fumatul-este-nociv.-In unele colturi ale lumii, tutunul a fost interzis de-a lungul vremii, de exemplu prin anii 1600 in Turcia cei care erau prinsi ca fumau riscau sa fie torturati. In Rusia cei care erau prinsi a doua oara fumand erau omorati, in China fumatorii erau decapitati si exemplele pot continua.

-Pana in 1700 fumatul cu pipa era metoda preferata de viciati, careia i-a precedat mestecarea tutunului. De la 1800 tigarile erau la moda, dar erau roluite manual si aveau costuri mari.

-Primul raport medical ce a asociat fumatul cu boala a aparut in 1859.

Cu siguranta v-ati convins, in cazul in care nu erati deja, ca tutunul, tigarile si fumatul, in sine, sunt nocive. Luati-va timp si analizati statisticile pentru a va fi mai usoara trecerea de la stadiul de fumator la cel de nefumator.

Succes

Raluca Faibis

(527)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *