Despre magia sampaniei

0

Șampania…ce nume simbolizeaza mai bine „petrecere”? De fiecare data cand cineva, oriunde in lume, vrea sa sărbătoreasca un eveniment, anunțul este același : ” Pentru treaba asta merita sa bem o sampanie!”

Sampania, adevarata, unica, nu poate proveni decât din regiunea Champagne aflată in nord-estul Franței. Celebrul calugar Dom Perignon, controlor si administrator al cramei mănăstirii din Hautvillers, chiar daca nu este inventatorul sampaniei, este recunoscut pentru folosirea unor procedee care au permis fabricarea sampaniei, așa cum o cunoastem astăzi. El a perfectionat mai ales metoda care permite obținerea vinului alb din soiuri negre si cunostea foarte bine arta de asociere a vinurilor din soiuri si sate diferite pentru obținerea unui vin cu o baza complexa.
Champagne este cea mai nordica zona viticola a Franței. Majoritatea marilor case de sampanie sunt situate in orașul Reims ( unde Ioana d’Arc a contribuit la incoronarea regelui Carol al VII lea, in 1429) si in orașul Epernay, situat la sud de Reims. Podgoriile principale se afla in jurul acestor orașe, dar numai trei soiuri sunt autorizate, doua negre si unu alb:1.La montagne de Reims, la sud de Reims, unde se găsesc cele mai bune soiuri de Pinot Noir.
2.La côte de blancs, la sud de Epernay, unde sunt cele mai bune Chardonnay.
3.La vallée de la Marne, la vest de Epernay, cea mai propice soiului Pinot Meunier (un soi negru), dar găsim aici toate cele trei soiuri.
Majoritatea sampaniilor folosesc cele trei soiuri. Soiul Pinot Noir da corp, structura si longevitate ansamblului, Chardonnay da finețe, prospețime si eleganta, iar Pinot Meunier ii oferă aromele de flori si fructe.
Sampania veritabila este modelul clasic din care se inspira celelalte vinuri spumante si asta deoarece este vinul spumant cel mai cunoscut si cel mai apreciat din lume; in același timp, face parte din vinurile cele mai fine din lume, calitatea sampaniei nefiind egalata pana acum de niciun alt vin.
Proprietatile acestei băuturi „festive” fac ca numele „sampanie” sa fie folosit in mod abuziv pentru tot felul de vinuri efervescente, care nu sunt produse in regiunea Champagne. Chiar consumatorii utilizează, in anumite tari, cuvântul „sampanie” pentru toate vinurile spumante, in general. In Statele Unite, de exemplu, vinurile spumante vândute cu numele de „sampanie” nu sunt nici măcar produse prin metoda perfectionata in regiunea Champagne, ci printr-o tehnica care permite producerea vinului in câteva luni ( in timp ce pentru fabricarea sampaniei sunt necesari mai mulți ani!). Desigur, aceasta metoda este mult mai economică pentru producător si mult mai ușor de industrializat. In cadrul Uniunii Europene, numai vinurile din regiunea Champagne, Franța, pot purta numele de „sampanie”.
Este bine de știut ca puteți oricând sa serviți invitatilor sampanie, ca aperitiv, in loc de vin alb, deoarece:- Ceremonia deschiderii unei sticle de sampanie reunește întotdeauna grupul de invitați.
– Sampania este băutura care onoreaza întotdeauna invitatii.
– O cupa de sampanie oferă întotdeauna atractia necesară pentru a petrece câteva momente împreuna, degustand-o.
– Sampania poate fi băuta singura, fără a avea nevoie de vreun aliment sau vreo gustare, ceea ce o distinge de numeroase vinuri albe.Daca doriți totuși sa serviți mici aperitive cu sampania, va sfătuim sa alegeți o sampanie brut sau extra-brut pentru aperitivele clasice, dar si pentru toast-urile rafinate. Pentru caviar sau trufe puteți alege cu încredere o sampanie millésimé de mai multi ani, dar in ceea ce privește un sufleu de branza, acordul perfect il veti obține cu o sampanie de 10 ani. Crustaceele, mai ales homarul, pot fi degustate cu o sampanie rosé, in timp ce stridiile sunt acompaniate cel mai bine de o sampanie Blanc de Blancs. Pentru desert o sampanie demi-sec este de preferat sampaniei-brut. Aceasta din urma, deși apreciata ca si aperitiv, va deveni dura, acida si amara in combinatie cu zaharul din prajituri.Ce ar mai trebui sa știm despre aceast „vin suprem”?- Vinurile din regiunea Champagne sunt botezate, la Paris, vinuri de Champagne sub domnia regelui Henric al IV-lea. Denumirea s-a impus mai greu, insa, pentru ca termenul „champagne” desemna atunci pământuri nefertile. Si totuși ceremoniile de incoronare a regilor Franței la Reims, între 898 si 1825, sunt acompaniate de sampanie!
– Desi calugarul benedictin Dom Perignon este considerat „parintele” sampaniei, britanicii pretind ca omul de știință Christopher Merett, născut in 1614, este cel care a inventat procesul (si sticla) pentru obținerea acestei băuturi „de lux”. Britanicul Merett ar fi utilizat tehnici folosite in fabricarea cidrului si, ceea ce este si mai important, a inventat o sticla mult mai tare care sa prevină explozia acesteia in timpul fermentatiei. Diverse documente franceze de la inceputurile producerii sampaniei amintesc despre revoluționarele sticle ale lui Merett ( numite „des verres anglais” , sticle englezesti). Toate acestea s-au întâmplat cu mai mult de 30 de ani înainte ca Dom Perignon sa desavarseasca tehnicile care marchează începutul „oficial” al unei industrii de milioane de euro, pe care Franța o protejează cu indarjire de atunci.
– In secolul al XVIII-lea, in 1729, este infiintata prima „Maison de Champagne”, Maison Ruinart, de către Nicolas Ruinart. In 1730 apare Maison Chanoine Frères, iar in 1743 Maison Moët et Chandon, produce, in onoarea savantului oenolog Dom Pérignon, una dintre cele mai celebre cuvées, care ii poarta numele. Tot in acest secol sampania isi dobandeste renumele International datorită unor calatori, cum ar fi Claude Moët, Philippe Clicquot sau Florenz-Louis Heidsieck.
– Sampania trebuie servita rece, între 6° et 10°C. Temperatura optimala ar fi de 9°C. Va sfatuim sa puneti sticla intr-o frapiera umpluta pe jumătate cu apa si cu gheata (nu mai mult de zece cluburi de gheata), timp de 20-30 de minute sau in frigider, dar sa nu o lasati niciodata in compartimentul pentru gheata sau, si mai rau, in congelator! De asemenea, nu lasati sampania ( si niciun alt vin spumant) in frigider mai mult de o zi. Ea isi va pierde atat efervescenta cat si intensitatea aromelor, din cauza temperaturii prea reci; de altfel, nici vibratiile motorului frigiderului nu sunt apreciate nici de sampanie, nici de un alt vin, in general. Pentru a o servi, acoperiti sticla cu un servet fin pentru a nu fi expusa luminii si pentru ca sampania sa-si păstreze toată aroma.Marchiza de Pompadour a spus: „Sampania este singurul vin care lasa o femeie frumoasa dupa ce l-a băut” iar eu nu pot spune decât „Noroc si La mulți ani doamnelor!
Nicoleta Legare

(537)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *