A doua raţiune

0

Stii ca ai o ratiune de rezerva? In caz ca se defecteaza cea principala, poti apela la cea de-a doua. Intre creier si toate celelalte organe exista o stransa legatura, dar doar unul singur il inlocuieste uneori.

abdomenCentrul de comandă al corpului tău se află în interiorul abdomenului, controlând buna evoluţie fizică şi psihică a individului. Existenţa acestei legături ascunse a devenit atât de importantă încât oamenii de ştiinţă i-au oferit statutul de « a doua raţiune ».

În urmă cu zece ani, Megan Starshak în vârstă de 28 de ani suferea de afecţiuni la nivelul stomacului. La un moment dat, nativa din Chicago a început să aibă o serie de crampe îngrozitoare în timpul unui concurs de cross. În loc să se avânte spre linia ce marca finalul, aceasta a fost nevoită să se îndrepte în grabă către cea mai apropiată toaletă. Ulterior, problemele suferite de către aceasta s-au agravat forţând-o să renunţe  în totalitate la cross, urmând să fie supusă unei serii de investigaţii. Cu toate acestea, prietenii apropiaţi nu au fost convinşi că întreg procesul se datorează unei stari psihice precare considerând că durerile sunt cauzate la un nivel mai înalt, indicat fiind să se relaxeze urmând ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu muşchii abdominali. Simptomele suferite de către Megan deveniseră din ce în ce mai grave  urmând să fie diagnosticată cu  aşa numita boală « colită ulcerativă »  o formă de inflamaţie la nivelul intestinelor ce afectează digestia.

Nu este vorba despre o simplă indigestie. 70 la sută dintre femei suferă de probleme gastrointestinale, cele mai multe dintre ele devenind critice.  Ideea cum că procesul poate avea ca punct de plecare mintea umană, precum şi reversul acesteia – orice consumăm poate afecta psihicul, influenţează în totalitate diagnosticul şi tratamentul oferit de către medici. În timp ce oamenii de ştiinţă cercetează problema după principiul “oul sau găina” singura certitudine pe care o putem avea este că procedeul suprem este unul foarte complex.

Cunoaşte-ţi cel de-al doilea intelect

Gândeşte-te pentru o clipă la toate informaţiile pe care le ştii despre abdomenul tău. Da, într-adevăr, este o serie de organe lipicioase, pe care ai prefera să nu le analizezi în detaliu, însă dacă ai arunca o privire mai amănunţită cu ajutorul unui microscop ai rămâne uimit. Ai observa trilioane de bacterii microscopice sau microbiote asemănatoare unor hot-dogi micuţi. În ziua naşterii tale înmulţirea lor s-a produs la nivelul intestinelor, urmând să se dividă în tulpini infinite până când, un an mai târziu au devenit o entitate supranumită microbiota-intestinală. Acestea fiind spuse, întreaga masă bacterială ajungând să cântărească la finalul evoluţiei, aproximativ trei kilograme, cât greutatea unui Chihuahua, având aceeaşi unicitate pentru fiinţa umană precum amprentele.  Experţii au descoperit microbiomuri şi în alte locuri, inclusiv în organele genitale, suspectând faptul că sunt mai numeroase decât celulele umane proporţia fiind de 10 la 1.

Acum, înainte de a te avânta către o cuvă de dezinfectant pentru mâini, este important să ştii că microbiota intestinală este esențială pentru viață. Ajută organismul să extragă nutrienţii din mâncare, reglează dezvoltarea ţesutului, precum distrugerea germenilor invadatori.  Microbiota intestinală este atent observată de către “un echipaj de poliţie” ce aparţine sistemului nervos enteric şi poate funcţiona fără ajutorul creierului uman.

Combină microbioma intestinală cu sistemul nervos, realizând ceea ce Gershon numeşte  « o a doua raţiune »  pentru a te convinge că  este uimitor de asemănătoare cu creierul uman, funcţionând după aceleaşi principii.

Ana Maria Iancu

(755)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *