Ce nu stiai despre menopauza

0

Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39 si 51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea e in declin in mod fiziologic. Alte femei nu au astfel de simptome pana la sfarsitul decadei a patra.
Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada, simptomele menopauzei fiind prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau chiar in anii urmatori.

Simptomatologia caracteristica menopauzei este datorata modificarilor sau scaderii nivelului hormonal si persista inca unu sau doi ani dupa menopauza, de la caz la caz.

Simptomele sunt: 
menopauza-femeie-simptome-bufeuri de caldura (senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe fata, gat, insotita de transpiratii si frisoane) 
-tulburari de somn
-tulburari emotionale, schimbari ale dispozitiei sau iritabilitate 
-modificari ale vietii sexuale, a interesului sau a raspunsului sexual 
-probleme de concentrare sau de memorie legate de tulburarile de somn si de modificarile hormonale 
-migrene  (dureri de cap) 
-tahicardie (palpitatii) 
– puruit generalizat (mancarimi). 

Este foarte important sa stim cum ne ingrijim in perioada dinaintea menopauzei, nu avem nevoie de un regim strict, insa daca vom urma cu constinciozitate doisprezece pasi cu privire la o alimentatie echilibrata, perioada menopauzei  nu se anunta a fi atat de dificila.

–       Incercati alimente care contin fitoestrogeni : fasolea, legumele, cartofii,merele si morcovii, soia

–     Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie insa, furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, fructe de mare, seminte si nuci.

–       Consumati cat mai multe fructe si legume

–       Schimbati carbohidratii rafinati cu cei nerafinati sau complecsi

–       Consumati mancare organica

–       Consumati multe lichide

–       Dublati sau triplati consumul obisnuit de fibre

–       Renuntati definitiv la alimentele care contin chimicale

–       Consumul de cafea este strict interzis

–       Reduceti sau renuntati la alcool

 Puteti folosi tehnici de respiratie profunda, care va vor relaxa.  Luati in considerare primul punct, care este si cel mai important : fitoestrogenii sunt o forma mai putin activa de hormoni, intalniti in numeroase plante. Astazi, aceste substante sunt intens promovate ca avand o mare eficienta in ameliorarea simptomelor menopauzei.

menopauza-femeie-salataDaca suferiti de depresii, sau schimbari bruste de temperament,  incercati sa echilibrati cantitatea de zahar din organismul vostru. Este indicat sa renuntati complet la zahar, sau la carbohidratii rafinati pentru a putea observa o schimbare la nivelul organismului.

Mesele mici si dese par a fi cheia marilor succese! Trei mese principale şi doua gustari, la interval de circa 3 ore, ar trebui sa fie suficiente, cu atat mai mult cu cat organismul care inaintează in varsta are necesitati calorice din ce în ce mai mici. Fiti atente si la modul în care combini alimentele, pentru ca amestecul unora dintre ele îngraşă tare. Şi nu gustati întruna din mâncare atunci când gatiti!

Nu fumati! Fumatul creste riscul bolilor cardiace si poate declansa menopauza precoce. Faceti exercitii fizice zilnic. Efectuand 30 minute exercitii fizice in fiecare zi, te protejezi impotriva bolilor si reduci stresul cotidian.

Este esential sa va ingrijiti in aceasta perioada, caci : « cine n-are timp sa se ingijeasca, va avea timp mai tarziu de boala. »

Ana Maria Iancu

(893)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *