Depresia si memoria

0

Depresia este una dintre cele mai necrutatoare afectiuni ale creierului si din pacate apare din ce in ce mai des in vocabularul si viata noastra sociala. Despre depresie s-au scris nenumarate carti si articole si s-au inregistrat sute de documentare, insa in fiecare zi oamenii de stiinta descopera cate ceva nou, in articolul de astazi veti afla care este noutatea acestei maladii.

Teenage Problems, Social Issues and BullyingDepresia se află în strânsă legătură cu tulburările de memorie, însă apariţia acesteia nu afectează în aceeaşi proporţie toate tipurile de memorie. Studiile sugerează că persoanele cu depresie își pot aduce aminte de imagine în linii mari dar au dificultăți cu privire la amintirea detaliilor  – neputând face diferența între amintiri similare.

Majoritatea studiilor legate de depresie se intampla in statele cu bugete mari alocate sanatatii, astfel ca Profesorul Brock Kirwan, de la Universitatea Brigham Young împreună cu absolventul său, D.J. Shelton, au pregătit un test de memorie în care participanții au fost invitaţi să se uite la diferite obiecte ce apăreau pe un monitor și să le marcheze ca fiind un obiect nou (ceva ce nu au observat până la momentul respectiv în test) sau un obiect vechi (pe care l-au mai văzut). Din 83 de participanți, cei care erau mai deprimați (fapt determinat de teste aplicate înaintea studiului) puteau, de obicei, să sesizeze diferența între obiecte, dar era semnificativ mai probabil să eticheteze obiectele care păreau similare, dar nu exact la fel, ca fiind „vechi”. „Nu au amnezie”, conform lui Kirwan. „Doar că ratează detaliile”.

Lucrarea evidenţiază faptul că această problemă este cauzată de persoanele depresive care au un hipocamp mai mic decât cele din grupurile de control – hipocampul fiind o regiune cerebrală vitală pentru procesarea amintirilor. Studiile anterioare ale lui Kirwan au corelat hipocampul abilităților de separare al tiparelor. În timpul depresiei, cercetătorii au emis ipoteza : creierul pare să se oprească din producerea noilor neuroni în hipocamp, afectând abilitățile de distingere al tiparelor.

Cu toate acestea, autorii recunosc că studiul lor este limitat. Nu au fost folosiți oameni cu o diagnoză clinică de depresie și nivelul mediu de depresie în cadrul participanților lor a fost relativ ușor, conform evaluărilor (au eliminat 15 participanți pentru folosirea antidepresivelor, din moment ce s-a sugerat că încurajează producerea neuronilor). Deci este greu de stabilit o relație de cauzalitate între depresie, neurogeneză și abilitățile de distingere al tiparelor. „Considerăm că ar fi nevoie de cercetări viitoare pentru a determina tipul de relație dintre afecțiuni psihologice, distingerea tiparelor, antidepresive și neurogeneză”, spun cei doi cercetători.

In linii mari studiul releva inca o data ca depresia face ravagii la nivel neuronal pe langa neajunsurile create la nivel emotional si social. Semnalele ce anunta depresia sunt : insomnia, alimentatia haotica, retragerea din mediul social si deprimarea accentuata, in oricare dintre aceste situatii v-ati afla luati atitudine si consulatati medicul specialist, deoarece depresia diagnosticata prea tarziu creaza neconcordante enorme organismului si vietii in general.

 Ana Maria Iancu

(494)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *