Emirul vizionar din Qatar se retrage de la guvernare în favoarea fiului său

0

Șeicul din Qatar , Hamad bin Khalifa al-Thani a anunțat că se retrage  și că va înmâna conducerea statului, fiului său. Astfel se încheie un regim ce a avut ca scop supravegherea și îmbunătățirea economiei celui mai bogat stat din lume. Înainte de a prelua conducerea, economia Qatar-ului se baza pe pescuitul perlelor. Emirul în vârstă de 61 de ani, acum, a avut un rol extrem de important în ridicarea economiei statului. A făcut achiziții importante, bucăți din branduri celebre precum Harrods din Londra, Porsche, LVMH, Printemps, Tiffany și multe altele, a exploatat rezervele de petrol ale teritoriului( este al 3-lea stat din lume cu cele mai mari rezerve de petrol). Hamad bin Khalifa al-Thana reușit să ridice bunăstarea statului pe care l-a condus din 1995 pănâ în prezent cu peste 100 miliarde de dolari.

Mediator regional cu mari influențe a determinat ca statul pe care l-a condus să aibă influențe mai mari ca Egiptul, care are cu 240% mai mulți cetățeni decât Qatar. Urmașul celebrului șeic va fi fiul său  prințul Tamim bin Hamad al-Thani în vârstă de 33 de ani. Criticile externe acuză guvernarea de la Qatar ca fiind una de încurajare a libertății în afara granițelor și una de opresiune în teritoriul propriu, dovezi că s-a dorit ca acest stat să fie un jucător pe plan mondial sunt prezente peste tot; rămâne de văzut cum va fi guvernarea tânărului Tamim cu presiunea multor miliarde pe care trebuie să le susțină sau mai mult decât atât să le înmulțească.

Qatar este un stat aflat în Vestul Asiei și ocupă Peninsula cu același nume. Încă din sec. 19  a fost condus de familia Al Thani și are o populație redusă, maxim 250.000 de locuitori. Funcționează după legile islamice ce protejează familia. Este permis consumul de alcool și până în 2011 restaurantele aveau voie să vândă băuturi alcoolice, însă din 2011 până în prezent nu mai este permis fără să fie oferite explicații.

„Majestatea Sa Regele Mihai a scris astăzi o scrisoare de felicitare Alteței Sale Emirului, cu ocazia proclamării sale ca șef al Statului Qatar.”(http://www.princeradublog.ro/jurnal/noul-emir-al-statului-qatar/)

Miruna Pop 

(404)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *