Eu, Tarzan. Tu, Jane. Discriminare pe care!

0

Pe vremea când nu era Facebook, să împroaște panseuri adânci din Marquez, Gandhi și Iorga, creșteam cu citate din popor, ai căror autori necunoscuți sunt probabil foarte frustrați și-n ziua de azi, că nu li se recunoaște opera. Unul dintre ele era ”Ceea ce e virtute pentru bărbat e viciu pentru femeie”. Dar pe măsură ce s-au deșirat anii, am priceput că teoria e valabilă și viceversa.

De exemplu, o femeie care folosește lama de ras a bărbatului e inventivă. Un bărbat care folosește lama de ras a femeii e un papagal. O femeie care, în stare avansată de coniac, recunoaște că ar experimenta sexul cu altă femeie, devine extrem de interesantă, incitantă și importantă. Un bărbat care, în stare avansată de orice, recunoaște că ar experimenta sexul cu alt bărbat, e un duplicitar respingător. De câte ori se descoperă un cadavru suspect, primul bănuit de crimă e un bărbat.

Poanta e că papornița cu exemple în care femeia e avantajată de anumite comparații mi s-a golit deja. Tot ce-mi vine-n tărtăcuță acum are darul de a scoate bărbații basma și onoare curată.

Dacă o femeie muncește 12 ore pe zi, e o mamă neglijentă. Dacă un bărbat muncește 12 ore pe zi, e un profesionist de succes. Un bărbat gras e fie un ursuleț drăgălaș, fie un tip foarte puternic. O femeie grasă e o nesimțită care mănâncă de trei ori pe zi, ca o spartă. Un bărbat neîngrijit are alură de sălbatic sexy. O femeie neîngrijită are alură de țoapă.

lupta-sexeCa să iasă din casă, un bărbat se stropește cu dușul pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, își face mâna greblă prin păr (dacă mai dispune de așa ceva) și se îmbracă după sistemul de selecție al loteriei: deschide ușa dulapului și ce pică mai întâi din claia amorfă de haine va ajunge pe trunchiul lui. Ca să iasă din aceeași casă, o femeie are nevoie de două ore de moțat intens, pentru că altfel va arăta ca o figurantă din ”Noaptea morților vii”.

Eram în liceu, la profil Bio-Chimie, cum era atunci. Făceam practică într-o maternitate, la un moment dat. În secția de obstetrică, holul era ticsit de bărbați care așteptau să le nască nevestele (sau amantele, în unele cazuri mai oropsite). Se fâțâiau pe lungul și pe latul incintei, aveau urzici pe spinare, pufneau, gemeau, își pocneau oasele de la mâini și, lucru care mă scotea din sărite, cățărau ochii-n plafon și tunau: ”Of, numai tată să nu fii!”. L-am poftit pe un asemenea petiționar cu retorică spontană să asiste o secundă la travaliul infernal al soaței, exprimându-mi totodată regretul că nu-i pot furniza senzația 4D, adică să și simtă ceea ce simte sufletul lui pereche, cu picioarele desfăcute-n unghi obtuz pe masa groazei. El s-a prins că nu glumeam și a închis goarna, preventiv. Dar știam, simțeam că în căpățâna-i îndărătnică foșgăie aceeași concepție.

Vorba lui Nietzsche, nu suntem egali. Terminați odată cu mascarada sociologică potrivit căreia am ajuns să măsurăm, să cântărim și să ne tolănim la fel prin viață. Femeile vor pica de-a pururi în năvodul fariseismului conjugal: ”Ocupă-te tu de problema asta, iubito, că te pricepi mai bine!”.

Simona Catrina

(4974)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *