Festivalul national de teatru Independent. Spectacole in program.

0
Directia teatrului este aceea de dezvoltare a textului nou de teatru. 
FiXul nostru este ca din sincretismul artelor sa se nasca textul nou, romanesc.
Intelegem teatrul ca o structura Vie, Actuala si Reala.
Credem cu tarie in re-implicarea teatrului in comunitate si gasirea de moduri prin care teatrul poate fi de un real folos acesteia. (FiX)

Teatru FiX din Iasi ne aduce pe scena Festivalului national de teatru Independent, la sectiunea concurs, piesa Dreaming Romania.  Spectacolul face parte din seria spectacolelor de autor, din cadrul proiectului Autor dramatic. Autor viu., si cuprinde conceptul de creatie colectiva, creat in co-regie de Mihai Pintilei şi Radu Horghidan. Dreaming Romania nu este teatru sau vis, este viata, este realitatea ce ne inconjoara in zilele noastre.  Asa cum prezinta piesa, un vis intr-o lume fara speranta,  sunt si acesti oameni, cativa care inca spera intr-o schimbare, intr-o Romanie mai buna: Bogdan Cantauz, Claudia Chiras, Roxana Durneac, Alexandra Gitlan, Ancuţa Gutui, Alex Iurascu, Adi Marele, Delia Neagu, Mihai Pintilei, Alin Stefan Prodan, Ana Scarlat, Stian Claudiu.

afis-Dreaming-Spectacolul Dreaming Romania este bazat si inspirat din realitatea socio-politica a Romaniei. Este o viziune critica, plina de umor si ironie asupra anumitor tipare comportamentale specifice romanilor si a reprezentantilor lor.(FiX)

Manifestatiile in plina strada pentru anularea proiectului de exploatare aurifera de la Rosia Montana, actiunile contra sau pro eutanasierii cainilor comunitari, pledarea pentru un serviciu medical eficient, acte impotriva Guvernului, si nu numai, sunt aduse in fata unui tip de spectator, un fel de actor si el, al intregii comedii sociale. Spectacolul este compus din mai multe momente. Fiecare moment ia in vedere cate o institutie deficitara a sistemului socio-politic romanesc, actual.

Trecerile de la o scena la alta starnesc si mentin viu interesul spectatorului participant. Jocul actoricesc este surprinzator de reusit, captand prin rasturnari bruste de situatie si evenimente cu final neasteptat, special gandit spre delectarea publicului prezent.

Principalele momente ale spectacolului sunt reluate, din perspectiva utopiei anuntate de  PPLM (Partidul pentru o Lume Minunată). Astfel, serviciile medicale acum exceleaza, elevii iau toti bacalaureatul, relatia tinerilor cu politia este extraordinar de buna, iar viata de famile devine una de vis. Aflam, totusi, ca in spatele acestei utopii exista o gramada de promisiuni neimplinite si minciuni, o lume prefacuta in care ne e dat sa traim si noi cu totii.

Cealalta piesa cu care Teatrul FiX ne va incanta in saptamana dedicata teatrului independent face parte din sectiunea Off si se numeste simplu: Pietre in buzunare. Textul Stones in his Pockets de Marie Jones a fost tradus si adaptat de Ovidiu Caita si Mihai Pintilei. Spectacolul face parte din proiectul independent Autor Dramatic. Autor Viu., respectiv Noua Dramaturgie.

Un orasel din Irlanda este trezit din somn, cand, peste noapte, devine platoul de filmare pentru productia hollywoodiana The Quiet Valley. O poveste in care figurantii devin staruri, iar starurile devin figuranti: tehnicieni, sateni si alte zeci de personaje, cu zeci de probleme si zeci de aspiratii portretizate in zece moduri de catre cei doi figuranti Charlie și Jake.(FiX)

Dreaming Romania poate fi urmarita in data de 5 si 6 noiembrie, ora 19:00, la La Scena, iar Pietre in buzunare  in 7 noiembrie, ora 20:00, la Green Hours si 9 noiembrie, ora 19:00, la La Scena.

In total, in cele doua sectiuni din cadrul festivalului, Concurs si Off, sunt peste 40 de spectacole ale diverselor companii de teatru independent din Bucuresti, Iasi,Timisoara, Sibiu, Cluj, Craiova și Sf. Gheorghe. Suntem invitati, asadar, sa urmarim timp de o saptamana spectacole din toate colturile tari, cu diferite teme si continuturi, intr-un singur oras. Pentru mai multe detalii nu ezitati sa accesati pagina oficiala a Festivalului national de teatru Independenthttp://www.fnti.ro/. Aici veti putea gasi informatii legatate de desfasurarea tuturor specatacolelor din program. Sa ne bucuram asadar de teatru!

Violeta Marinescu

(572)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *