Asociatia UNTEATRU – Bucuresti

0

UNTEATRU – Bucureşti ne prezinta la sectiunea concurs din cadrul Festivalului national de teatru independent, piesa Ce zile frumoase! O punere in scena dupa minunata opera a lui  Samuel Beckett, in regie Sanzienei Stoican, scenografie – Valentin Varlan, cu – Sabrina Iaschevici si Ionut Visan. Durata spectacolului este de 1 ora si 20 minute.

Ce zile frumoase!, este unul dintre cele mai complicate texte ale lui Samuel Beckett, reprezentand o adevarata provocare atat pentru regizor, cat si pentru actori, mai ales pentru ca aici este vorba de o falsa poveste,  un fel de eseu dramatic pe tema existenţei.

Istoria lui Winnie, femeia care este inghitita incetul cu incetul de pamant, sub ochii unui soare crud si naucitor, si care nu inceteaza nici o clipa sa-i vorbeasca sotului de langa ea, lui Willie, cel liber sa se miste, este lucrata cu atat de mult profesionalism si atentie la fiecare detaliu de regizoarea Sanziana Stoican, incat putem deduce, fara doar si poate, importanta alegerii unui astfel de text.  Treptat, spectacolul devine o metafora paradoxala a existentei umane. Forta gravitationala ne depaseste in totalitate toata dorinta si puterea de a avansa, tragandu-ne tot mai jos, mai adanc in pamant.

Frumoasa calatorie a ursilor panda este cealalta piesa cu care asociatia UNTEATRU este prezenta la sectiunea  concurs. Titlu complet este: Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt. Autorul piesei este Matei Visniec, distributie – Iolanda Covaci si Marius Calugarita, regia – Catalina Buzoianu. Durata spectacolului este de 1 ora si 15 minute.

Este povestea a doi tineri ce se trezesc intr-o dimineata in acelasi pat si nu-si amintesc nici cum au ajuns acolo, nici daca au facut dragoste, dar totusi incep o relatie. Conventia este sa petreaca impreuna doar noua nopti, apoi ea sa dispara pentru totdeauna.

Daca dragostea dureaza fara ca omul sa perceapa in mod constient acest sentiment, putem afla dupa vizionarea acestui minunat spectacol. Jocul de cuvinte si magia unui limbaj aparte ce ne va starni curiozitate si interes, sunt doar cai de a junge si intalni un posibil raspuns, poate unul pe care-l stim cu totii, unul pe care-l simtim, dar unul ce prin natura sa ramane, de cele mai multe ori, intraductibil.  E mai mult o senzaţie. O traire intensa si o ardere interioara.

La sectiunea Off, UNTEATRU ne va aduce in scena Scrisoare catre Cassandra. Autorul piesei este Pedro Eiras, distributia – Mihaela Trofimov si Liviu Pintileasa, regia –Andrei si Andreea Grosu, scenografia-Vladimir Turturica.

Este povestea unui soldat condamnat, un om care face tot ce-i sta in putinta sa evite nebunia, alaturi de Cassandra, cea blestemata sa ghiceasca. Psihanaliza si deconstructivismul sunt incercate de catre autor prin cuvintele Cassandrei, cuvinte menite a transmite ca lumea exista in textul ce urmeaza a fi citit. Este incercarea de supravietuire intr-o lume in care violenta, singuratatea si moartea domina. Sensibilitatea discursului teatral  este adanc potentata de cei doi indragostiti, scrisoarea si distanta dintre ei, toate pe fundalul unui razboi.Cu toate ca cititul este un blestem lucid, am scris aceasta piesa pentru a sti sa citesc un pic mai bine. (Pedro Eiras)

Pentru mai multe detalii nu ezitati sa accesati pagina oficiala a Festivalului national de teatru Independenthttp://www.fnti.ro/program-festivalul-de-teatru-independent de unde   veti putea gasi informatii legatate de desfasurarea tuturor specatacolelor din program. Va asteptam la teatru!

 Violeta Marinescu

(397)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *