Karl Lagerfeld

0

Karl Lagerfeld – Nu multă lume îl adoră pe Karl Lagerfeld, exceptînd fashionistele din toate ţările, unite într-o adoraţie care îl zeifică. S-ar zice că îi place. Dar mie mi se pare că Lagerfeld este mai ales un tip renascentist, cultivat, ale cărui carnete îmi stîrnesc curiozitatea la extrem. Este vorba despre carnetele – or fi deja sute – nelipsite din buzunar, al lui sau al asistentului, şi în care scrie, desenează, lipeşte poze Polaroid. (Ce ziceţi de revenirea asta în forţă a pozelor făcute cu Polaroidul ?) Creatorul de modă este un tip greu de suportat, dar unul fascinant, de o inteligenţă şfichiuitoare, pe care nu toată lumea o înţelege. Cel mai bun exemplu ar fi declaraţia lui că s-ar world-according-to-karcăsători cu pisica favorită despre care s-a făcut mare tam tam în media românească, parcă nimeni neobservînd contextul în care a fost făcută, orientarea neascunsă nicicînd a personajului şi , mai ales, ironia lui, sarcasmul atoatebiruitor.
Toate astea mi-au trecut prin minte rapid cînd am văzut micul şi elegantul volum apărut la editura londoneză Thames & Hudson The World According toKarl.

Nu ştiu dacă deja este în librăriile din aeroporturi, dar cred că este lectura cea mai indicată ca să scapi de plictiseala zborului, să-i adaugi puţin glamour şi mai ales să scapi de frica de zbor pe care n-ai recunoaşte-o nici în ruptul capului. Ideea de a-l dezvălui pe Karl Lagerfeld din vorbele adunate din reviste, filme documentare, declaraţii date în situaţii diverse, alcătuiesc un portret făcut din bucăţi, dar revelator. Le-a reuşit editorilor Jean.Cristophe Napias şi Sandrine Gulbekian. Iar prefaţa scrisă de un vechi prieten Patrick Mauriès ne indică faptul că acest volum s-a făcut şi ştiinţa şi acordul lui Lagerfeld. Nu că s-ar fi putut altfel , date fiind industriile şi cabinetele de avocatură pe care le are în spate. Da, Karl Lagerfeld este un mare artist, o personalitate renascentistă şi un nemilos om de afaceri.
Ilustraţiile lui Charles Ameline au rafinamentul şi sofisticarea subiectului. Subiectele sînt adunate în capitole: Karl on Life, Karl on Fashion, Karlisms, Karl on Style, Karl on Karl, Karl on Chanel, Karl on Luxury, Karl on Being in Shape, Karl on Design, Karl on Being Controversial, Karl on Celebrity, Karl on Books, şi un capitol Elisabeth on Karl. Citind capitolul dedicat Elisabethei, psihanalistul amator care zace în fiecare dintre noi îşi zice: aha ! Pentru că Elisabeth e mama adorată.
În exclusivitate, prietenul lui, Patrick Mauries, autorul prefeţei, dar şi al proiectului, ne-a spus : « S-a întîmplat să îl cunosc pe Karl Lagerfeld. Lumea nu-şi dă seama de obicei, dar el este un bun cititor, la fel de interesat de cărţi pe cît este de interesat de modă, şi a sprijit ani de zile o mică revistă literară pe care am creat-o. Asta înseamnă şi că mi-am dat seama de mult timp de incredibila lui inteligenţă, pentru că este incredibil de rapid în replică şi tăios în viaţa aşa ca şi la karltelevizor, şi m-am gîndit mereu că un astfel de umor şi de paradoxuri n-ar trebui pierdute. Astfel că ideea s-a născut natural atunci cînd am vorbit cu Jean Christophe Napias ( care a republicat prima mea carte, în care am scris despre KL acum 30 de ani). Doar l-am întrebat pe Karl Lagerfeld dacă ar fi OK un astfel de proiect şi el ne-a dat imediat totală libertate. Am parcurs (aproape) fiecare interviu pe care l-a dat, am făcut o selecţie, am imaginat o machetă şi i-am dat-o imediat ce a fost gata. Şi iată rezultatul.”
Dar să scurtăm, pentru că, according to Karl “I don’t read to talk about it – I hate intellectual conversations. Just to know.”
THE WORLD ACCORDING TO KARL : THE WIT AND WISDOM OF KARL LAGERFELD:
Laura Guţanu

(409)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *