Leonardo da Vinci

-2

Date biografice

Celebrul pictor, Leonardo da Vinci s-a nascut intr-o seara de sambata pe data de 15 aprilie 1452, la ora 22:00,  in localitatea Vinci, in apropiere de Florenta. Informatii despre parintii lui nu sunt foarte multe si nici exacte astfel ca despre mama lui, Caterina, se crede ca a fost servitoare sau sclava araba, iar tatal sau, Don Ser Piero se presupune ca era notar sau mosier.

Leonardo nu a avut ocazia sa creasca intr-o familie unita din cauza faptului ca parintii lui nu se putea casatori, tocmai pentru ca starea sociala a celor doi era diferita, astfel ca fiecare s-a casatorit cu altcineva pe vremea cand Leonardo avea doar un an. Timp de doi-trei ani, a fost ingrijit de mama sa, apoi a fost crescut de bunicii din partea tatalui. De educatia lui s-a ocupat Francesco, unchiul sau, care a avut grija sa-l invete sa citeasca si sa scrie in italiana, sa cante la lira si sa acumuleze cunostiinte de matematica.  Desi Leonardo era dornic si ambitios sa invete, niciodata nu a putut urma cursurile unei universitati pentru ca era copil din flori, acesta fiind un motiv puternic pentru care societatea nu-i oferea  oportunitatea de a avea studii inalte.

Inceputul carierei de pictor

Nu stim cum s-a desfasurat copilaria lui,  insa a ramas povestea  ce dezvaluie cum a inceput cariera lui ca si pictor. Se spune ca unul din sateni a mers intr-o zi la tatal lui Leonardo cu un scut pentru a il decora. Fiind destul de ocupat, Piero, i-a dat scutul fiului sau lasandul pe el sa-l decoreze. Leonardo a pictat un dragon puternic si mare care iti dadea impresia ca se transforma in unul real. Speriat de pictura, tatal sau i-a dat sateanului alt scut, dar curios sa vada daca Leonardo are talent, a mers cu scutul pictat de el la un atelier renumit de pictura, unde Andrea del Verrocchio a ramas uimit de ceea ce facuse Leonardo si a dorit sa-l cunoasca imediat.  Asa incepe viata de pictor a lui Leonardo la vasta de 14 ani.

Alte lucrari de inceput ale lui sunt  “Bunavestire”  ce se afla astazi la Galeria Uffizi din Florenta, si doua Madone, una din ele fiind “Madonna Benois” ce se afla la Muzeul Ermitage din Saint Petersburg.

 Viata persoanala

Nu se cunosc dovezi care sa demonstreze ca a avut relatii cu vreo femeie, in schimb se stie destul de bine ca avea relatii foarte stranse cu baietii ce-l inconjurau.  Doua mari prietenii recunoscute sunt cu Gian Giacomo Caprotti da Oreno, care era servitorul si asistentul lui Leonardo, iar mai tarziu cu contele Francesco Melzi, baiatul unui aristocrat Lombard la care Leonardo statea in gazda.  Cei doi s-au indragostit reciproc si Melzi a ramas mostenitorul lui Leonardo dupa ce acesta a decedat.

In anul 1482, Leonardo se muta la Milano, intrand in slujba ducelui Lodovico Sforza. Aici s-a instalat in aceeasi locuinta cu pictorul Ambrogio de Predis cu care a pictat cateva lucrari  pentru biserica San Francesco Grande din Milano. Il sprijina pe ducele Sforza in diverse activitati in calitate de architect si inginer si in acelasi timp, il ajuta si pe cunoscutul matematician Fra Luca Bartolomeo de Pacioli sau Paciolo cum era cunoscut, sa redacteze lucrarea de teorie a artei, “De Divina Proportione”

In 1498 termina marea compozitie murala “Cina cea de Taina”. Nu a fost singurul care a redactat acest subiect, au mai fost si alti pictori, insa spre deosebire de ei, omul-vitruvianLeonardo a reusit sa redea  scena dramatica din momentul in care Iisus ii anunta pe Apostoli ca va muri. Pe fata Apostolilor se vad toate starile sufletesti pe care le au la primirea acestei vesti, iar Iuda schiteaza un gest de aparare. Pictura a fost realizata in fosta sala de mese a manastirii dominicane “Santa Maria delle Grazie” din Milano si pentru ca Leonardo nu a folosit tehnica de fresca ci a utilizat un alt procedeu ce consta intr-un amestec de tempera si ulei a inceput sa se desprinda de pe perete o data cu trecerea anilor. Intr-o oarecare masura, s-a reusit reducerea degradarilor suferite, in urma lucrarilor de restaurare incepute in anul 1977.

In 1503 Da Vinci incepe sa lucreze la un tablou ce infatiseaza celebrul portret numit Gioconda sau Mona Lisa. Se spune ca artistul purta cu el acest tablou peste tot, deoarece era foarte atasat de el. Istoricul Lomazzo spune ca “Leonardo nu l-a terminat pentru ca nu stia niciodata daca nu mai avea ceva de spus, mereu se intorcea sa lucreze la el, niciodata nu i se parea ca l-a terminat.”

La sfarsitul anului 1503 incepe pictura de pe peretele salii Salone dei Cinquecento al Palazzo Vecchio, numita “Batalia de la Anghiari”  insa pictura nu a rezistat, deoarece artistul a incercat din nou un procedeu prin care spera sa fixeze culorile, insa acesta a dat gres.

Ultimii ani din viata

In 1516, Leonardo pleaca impreuna cu Francesco Melzi in Franta la cererea regelui Francisc I si se instaleaza la Castelul Amboise. Aici, artistul a  realizat mai multe desene ce reprezentau cataclisme, ruperi de nori si furtuni. La inceputul anului 1519 are un atac vascular cerebral in urma caruia partea dreapta a corpului ii paralizeaza.  Dupa ce sta imobilizat la pat o vreme, decedeaza pe data de 2 mai 1519. A fost inmormantat in biserica “Sfantul Florentin” , dar pentru ca la inceputul secolului XIX a fost distrusa nu se cunoaste locul mormantului sau.

Picturi celebre si locurile unde pot fi vazute:

Buna Vestire  – Galleria degli Uffizi, Florenta
Madonna Benois  – Muzeul Ermitage, St. Petersburg
Gioconda sau Mona Lisa – Muzeul Louvre, Paris
Cina cea de Taina – Santa Maria delle Grazie
Adoratia magilor  – Galleria degli Uffizi, Florenta
Madona din grota cu stanci  – Muzeul Louvre, Paris
Sfantul Ioan Botezatorul – Muzeul Louvre, Paris
Gioconda sau Mona Lisa – Muzeul Louvre, Paris
Batalia de la Anghiari – doar copii realizate de Rubens si de un anonim (ultima se gaseste intr-o colectie particulara la Munchen)
Portretul unui muzician  – Biblioteca Ambroniana din Italia
 
Roxana Gîdea

(896)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *