Pelerinaje gastronomice

0

Uneori merita sa traversati tot pamantul pentru a savura unele delicatese ce va vor incanta papilele gustative. Mai jos va prezentam cateva dintre aceste locuri:

Peter Luger Steak House, Brooklyn, New York, SUA

Inca din anul 1887, podul este traversat de toti new-yorkezii care vor sa serveasca cea mai buna friptura de vita din tara.  Aici se afla restaurantul principal, insa mai exista unul secundar si in Great Neck, New Yprk, in Long Island. Restaurantul principal este bine cunoscut pentru barul sau lung de lemn si pentru aerul teuton dat de grinzile de lemn expuse, lambriurile de stejar lustruite si candelabrele din alama. Friptura  de aici este facuta dintr-o carne de vita bine fezandata si servita in portii generoase, una fiind suficienta pentru doua persoane flămânde.

Beijing-Dadong-Kaoya-DianRestaurantul Beijing Dadong Kaoya Dian (Rata Prajita din Beinjing), Beijing, China

Probabil ca toti ati auzit de rata Peking – acea combinatie sublimă de piele prajita si crocanta, carne suculenta si condimentata, toate invelite intr-un aluat fraged. Mai multe versiuni ale acesteia se gasesc in intreaga lume in supermarketuri, insa la Beijing Dadong Kaoya Dian, va puteti delecta cu un fel clasic cat se poate de rafinat – va alegeti singuri ingredientele, le infasurati in aluat si nu va ramane decat sa savurati rezultatul.

The French Laundry, Yontville, California,SUA

Restaurantul  bucatarului-sef  Thomas Keller este renumit pentru cele noua meniuri diferite ce se schimba zilnic. Clientii pot savura mancaruri delicioase bazate pe ingrediente de sezon. Punand accentul pe calitatea si provenienta acestora, restaurantul se poate incadra lejer in orice “top 10 restaurante” din SUA. Cladirea in care este amenajat acesta, dateaza din anul 1900 si se afla in Registrul National al Locurilor Istorice.

SachertorteHotelul Sacher, Viena, Austria

Acesta este un hotel de cinci stele din cartierul Innenstadt din Viena. Este renumit pentru specialitatea casei, Sachertorte , un tort din ciocolata cu dulceata de caise. Tortul este pentru patiseria hotelului ceea ce sunt valsurile lui Strauss pentru muzica – o intruchipare a ceea ce avea mai bun societatea vieneza a secolului XIX.

L`Atelier de Joel Robuchon, Paris, Franta

 Robuchon a fost socotit cel mai influent bucatar-sef al generatiei sale, fiind preocupat de simplitate si de aromele naturale. Mancaruruile lui nu sunt deloc austere. Trufele si caviarul se regasesc din abundenta, insa este posibil ca acestea sa apara langa conopida ori cartofi piure, ce par ireali. In acest restaurant nu se gasesc mese ci doar scaune inalte asezate de-a lungul unui bar.

Antoine`s-New OrleansAntoine`s, New  Orleans, Louisiana, SUA

Antonine`s este cel mai vechi restaurant administrat de o familie din Statele Unite, fiind infiintat in 1840 de catre Antoine Alciatore. Acest restaurant dispune de un spatiu de stocare a vinului pentru 25.000 de sticle si pune clientilor sai la dispozitie 14 sali de mese, de diferite marimi si amenajate pe diferite teme. Cea mai apreciata specialitate a restaurantului  sunt “Stridiile Rockefeller”. Reteta a fost inventata in anul  1899 si cu toate ca s-a incercat de mai multe ori sa se reproduca, aceasta inca ramane un mister.

El Bulli, Cala Montjoi, Catalonia, Spania

Bucatarul-sef de origine, catalana Ferran Adria are o abordare revolutionara a gastronomiei, folosind arta, stiinta si simtul umorului. Experimentele lui includ “deconstructia” unor feluri traditionale si reasamblarea lor in moduri neasteptate . O masa la El Bulli ar putea include ravioli in abordare exotica, cu fasii de calamar in loc de paste. Despre bucataria moleculara a celebrului bucatar vom discuta in alta preznetare.

49 Bat Dan Street, Hanoi, Vietnam

Vietnamezii sunt pasionati de reteta lor nationala pho – o supa gustoasa de carne cu taitei, pui, hamsa, ghimbir, verdeturi proaspete si mirodenii.  Localnicii si strainii sunt de accord ca micul restaurant de pe strada Bat Dan nr.49 ofera unul dintre cele mai gustoase pho din oras.

Harry`s-BarHarry`s Bar, Venetia, Italia

Harry`s Bar, a fost deschis in 1931 de catre barmanul Giuseppe Cipriani. Istoria spune ca Harry Pickering – un tanar bogat din Boston – frecventa Hotelul Europa din Venetia unde Giuseppe Cipriani era barman. La un moment dat, tanarul Harry a renuntat sa mai vina explicandu-i lui Giuseppe ca familia lui aflase despre obiceiurile lui legate de bautura si i-au taiat fondurile.  Barmanul i-a imprumutat 10.000 de lire (aproximativ 5.000 de dolari), ca dupa 2 ani, Harry sa se intoarca dandu-i inapoi suma imprumutata, plus 40.000 de lire mai mult pentru a-I arata recunostinta. Cu acesti bani, barmanul Giuseppe si-a deschis un bar pe care la numit Harry`s Bar. Aici puteti servi cocktailul Bellini cu suc proaspat de caise si Prosecco acidulat.

Roxana Gîdea

(497)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *