Quebec cel mai „european” oras din America de Nord (II)

0

Aventura prin Quebec continua cu:

5. Le traîneau à chiens. Foarte usor de condus sania trasa de caini, nu va ingrijorati! Tot ce trebuie sa faceti este sa ascultati cu atentie explicatiile si instructajul oferit de musher, conducătorul atelajului, înainte sa porniti la drum. Acest mijloc de transport traditional in Nordul Quebecului, utilizat mult timp de Inuiti si Amerindieni, a fost adoptat mai tarziu si de catre comerciantii de blanuri, misionarii si cautatorii de aur pentru deplasarile prin padure. Devenit acum un „sport” de iarna, sania trasa de caini este, nici mai mult, nici mai puțin, o evadare in natura. Veți avea ocazia sa cunoasteti numele fiecărui câine, precum si cine este șeful de haita si in același timp sa va imprieteniti cu aceste animale extraordinare. Foarte important : nu confundati fluieraturile si suieraturile de „hai” cu „stai”, caci veti avea o problema. Dupa cateva ore, o panta sau doua foarte abrupte si vreo trei cazaturi, oricine poate deveni un adevarat musher. Plimbari de o zisau de o saptamana sunt de asemenea oferite in mai toate regiunile din Quebec. Noptile le veti petrece in tipi, in cabane rustice sau in altele, mai confortabile, dupa cerere. Din nou, pe primul plan se vor afla hainele foarte groase si călduroase. Cei mai indrazneti vor putea practica sau incerca ski-pulka, care combina atelajul si skiul de fond.

6. La Motoneige. Snowmobilul nu mai are nevoie de nici o prezentare iar intinderile nesfarsite de platouri, păduri si lacuri din provincia Quebec, presarate cu mai mult de 33 000 km de piste te încânta atat prin frumusetea peisajelor, cât si prin organizarea locurilor de popas. Ne aflam in tara inventatorului snowmobilului, si, noblesse oblige, puteți beneficia pe parcursul miilor de piste de toate „accesoriile” unei plimbari de o ora sau de trei zile: stații de benzina, service-uri, inchirieri de vehicule, popasuri sau cabane încălzite, restaurante si hoteluri. Cine s-ar fi gândit in anii ’30 ca masinaria cu șine va deveni mijlocul de locomotie primordial pentru mulți indieni autohtoni, vehicul sportiv pentru cei îndrăgostiți de mașini puternice dar si un mijloc de plimbare in natura, duminica. Accesoriile pentru copii mai mici sau mai mari sunt foarte bine gandite si se reinventeaza de la un an la altul, făcând astfel din snowmobil o activitate in familie. De încercat, măcar o ora!

7. Faire de la raquette. (mersul cu rachetele de zăpada ). Rachetele de zăpada (snowshoes) seamana foarte mult cu niste rachete  de tenis, cu coada scurta si cu un mecanism cu sireturi in mijloc pe care îl pui peste bocanci. Formele mai moderne ale acestui „instrument” care te ajuta sa mergi pe zăpada moale si pufoasa, de peste 50 cm, sunt mult mai practice si mai puțin dureroase pentru muschii aductori. Acest sport, ca si ski-ul de fond, este destinat iubitorilor de natura, cărora le place sa contemple locurile prin care trec dar care stiu sa fie atenti la urmele lăsate de animale in zăpada proaspata. O adevarata aventura prin parcurile din Quebec sau de-a lungul a sute de kilometri de piste pentru ski de fond din oras sau din afara orașului. Muntele St-Anne sau Massif oferă privelisti splendide si cativa zeci de centrimetri de zapada pentru practicantii de racheta!

8. Le village québécois d’antan. Satul quebechez de odinioară este o excelenta idee pentru a petrece o zi, in familie, la o ora si jumătate de Quebec, asta bineinteles daca aveți o mașina, o zi la dispoziție si curiozitatea de a afla mai multe despre secolul al XIX-lea in America de nord. In program, obiceiuri si traditii, cântece traditionale si scene din viața de zi cu zi de acum doua secole. Printre cele aproape 40 de case din sat veți putea vizita si casa lui mos Crăciun, atelierul spiridusilor sau casa artizanilor pieței de Crăciun. Pe copii ii asteapta in curtea scolii derdelusuri si jocuri traditionale, iar daca conditiile atmosferice sunt propice, toata familia este invitata la o plimbare cu sania trasa de cai. O atmosfera de poveste care se poate prelungi cu o masa tradiționala de sărbători totul acompaniat de muzica tradiționala si voie buna. Ca sa nu mai vorbim de brutaria si gogoseria care va imbie cu produsele lor proaspete pe tot parcursul vizitei. O incantare a tuturor simturilor, acest sat de odinioară!

9. Le Village de Vacances Valcartier. Situat la o jumătate de ora de centrul orașului Satul de Vacanta Valcartier este cel mai mare centru de activități si jocuri de iarna din America de Nord. Din 14 Decembrie pana la sfârșitul lui Martie peste 35 de partii sunt pregătite pentru amatorii de senzatii tari. Nici nu ne putem aștepta la altceva cand sectoarele de unde începi alunecarea se numesc Himalaya si Everest si cand de la o înălțime de 33 de metri raftingul accelerat pe zăpada îți taie rasuflarea. Cei mai linistiti vor putea aprecia ambianta muzicala si cadrul feeric al parcului patinand. Legenda spune ca o zi la Valcartier nu este de ajuns…iar anul acesta va trebui sa-i dam crezare căci satul de vacanta împlinește 50 de ani, așa încât trebuie sa va așteptați la ceva jocuri-surpriza!

10.Basilica Sainte Anne de Beaupré. Opera arhitecturală de stil roman, basilica a fost terminată in 1923, dupa mai multe incendii, reconstruiri si renovari. Este singurul loc de pelerinaj din America de nord si asta, din 1658. Atunci începe seria interminabileor vindecari. De altfel primul lucru pe care îl vezi de îndată ce ai trecut pragul sunt bastoanele si carjele celor handicapati, care, se spune ca au părăsit lacasul mergând pe picioarele proprii. Impodobita de sărbători, de fiecare data altfel, stralucitoare si impozanta, basilica îsi asteaptă in fiecare an miile de pelerini, care nu se sfiesc sa urce treptele in genunchi. De vazut si admirat!

Nicoleta Legare

(395)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *