Relatii sanatoase. Cum si de ce intram in relatii nesanatoase?

0

Am sa incep prin a enumera formele de atasament pe care le dezvolta o persoana, asta pentru ca ele sunt de mai mult feluri in functie de atentia pe care a primit-o in familie. Pentru ca o relatie sa fie benefica de ambele parti este recomandat ca in perioada de tatonare ambii parteneri sa fie atenti la formele de atasament de care dispun.

Am observat de cele mai multe ori ca sunt putine persoane care dispun de cea mai benefica forma de atasament si nu au probleme in a interactiona in viata de zi cu zi si mai ales in relatiile de cuplu. Aceasta forma de atasament se numeste Atasament Sigur, ceea ce presupune o siguranta de sine foarte bine dezvoltata si o incredere pe masura. Cei care dispun de aceasta forma de atasament au avut in copilaria lor prematura o persoana de referinta (mama, tata, bona, etc) care a fost acolo in permanenta atunci cand, copil fiind, avea o anumita nevoie.

O alta forma de atasament este cea de Nesigur Evitant, care apare in special la copiii a caror persoana de referinta nu a vrut sau nu a putut fi acolo atunci cand aveau nevoie. Aceste persoane sunt foarte greu de integrat intr-o relatie pentru ca nu pot percepe o forma de atasament Sigur si de cele mai multe ori evita o relatie de lunga durata, sunt cei care se ataseaza foarte usor de persoane, dar care la fel de repede si renunta la ele, din motivul mai sus mentionat. Evita de cele mai multe ori sa se implice emotional de teama de a nu fi inselati sau abandonati. Este recomandat ca pentru a intra in aceasta relatie sa apara un partener cu o forma de atasament identica sau si mai benefic, sa dispuna de un atasament sigur, in acest fel se pot vindeca de problemele emotionale din trecut. Lucru care este benefic pentru ambii parteneri daca dispun de aceeasi problema din punct de vedere emotional.

man-womanVoi continua prin a descrie cea de-a treia dintre cele mai cunoscute forme de atasament. Atasamentul Nesigur Ambivalent sau anxios-rezistent, acesta se regaseste la persoanele a caror persoana de referinta ii paraseste, se pare ca in copilarie acesti copii, ulterior deveniti adulti ajung sa nu mai fie marcati din punct de vedere emotional. Sunt atat de lipsiti de stima de sine si de incredere incat se pare ca nimic nu-i poate satisface. Eu personal am avut ocazia sa am in preajma mea o astfel de persoana, iar la maturitate se pare ca lipsa de incredere si stima de sine il determina sa se inchida in propria lor “cochilie” pentru a nu fi dezamagit sau inselat. Este foarte greu sa faci o asemenea persoana sa daruiasca emotiile si trairile unei relatii, si asta pentru ca ei nu stiu cum se face. Daca totusi ai rabdare si timpul necesar pentru a darui dragostea si increderea unei astfel de persoane, se pare ca pot fi oamenii pentru care merita sa lupti sa-i mentii intr-o relatie.

Nu de putine ori am avut ocazia sa observ o ameliorare fantastica intr-o relatie in care unul dintre parteneri dispune de un Atasament Ambivalent, iar celalalt de un Atasament Sigur. Dealtfel un partener care dispune de un atasament Sigur poate ajuta partenerul din relatia pe care o are indiferent de forma de atasament Nesigur de care dispune. Asa ca dragilor va urez success in relatiile voastre. Ca si recomandare, parerea mea este ca ambii parteneri ar trebui sa isi daruiasca emotiile unul, celuilalt, asta pentru a nu se simti singuri in relatie, spuneti-va ce simtiti unul pentru celalalt si chiar va indemn sa o aratati.

largeIntrarea in relatii nesanatoase este un subiect destul de sensibil pentru foarte multi dintre barbatii acestui secol. De ce?  fiecare barbat isi proiecteaza o imagine asupra idealului propriu legat de partea feminina, astfel ca de cele mai multe ori cauta idealul chiar daca nu-l constientizeaza si chiar daca sunt in cautarea lui cred totusi ca este o himera. Pentru ca foarte multi nici nu cred in Femeia Ideala, si de cele mai multe ori atunci cand se simt atrasi de un anumit tip de femeie (de cele mai multe ori variaza in functie de dorintele si nevoile fiecarui mascul in parte) fac tot posibilul sa o cucereasca. Sunt insa foarte putini cei care raman cu adevarat intr-o relatie pentru partenera. Am observant in timp ca primul criteriu de care se leaga un barbat in alegerea “pradei” este cel fizic. Cu cat se simt mai atrasi fizic (sexual) de o femeie, cu atat sunt dispusi sa faca mai multe lucruri. Acest lucru este valabil si pentru sexul frumos, dar de cele mai multe ori nu-si dau seama cat de distrugatoare poate fi o asemenea relatie pentru partea emotionala a fiecaruia dintre parteneri.

Ca si la sexul frumos, si in cazul barbatiilor care au de la mama natura o anumita infatisare, cauta ca prin aspectul fizic sa cucereasca persoane cu foarte multi bani, pentru a le oferi un stabiliment din punct de vedere al valorilor fizice. Sunt destui barbate care isi aleg partenere cu multi ani mai in varsta decat ei, doar pentru ca sunt femei reusite in viata si le pot oferi confortul financiar de care au nevoie. Am facut aceasta afirmatie pentru ca in timpul adolescentei mele, faceam acelasi lucru. Asta pana cand am inteles cat de mult rau faceam acelor femei si cat de mult rau imi faceam mie, intrand in relatii nesanatoase si alimentandu-mi nesiguranta. Am aflat la un moment dat ca nicio suma de bani din lume si nicio  bogatie nu-ti poate aduce stima de sine si respectul celor din jur. Pot spune si recunoaste foarte sincer ca nu am fost niciodata fericit in tot timpul in care am ales sa ma bucur de bogatiile financiare ale partenerelor mele. Am descoperit ca sufletul meu era gol, rece si plin de mahnire. Asa am inteles ca nu poti sa te bucuri de viata alaturi de o femeie care incearca sa ma cumpere (atat fizic, cat si emotional) cu bani. In felul acesta am ales sa-mi caut cu adevarat valorile de care dispun si sa le ofer partenerei mele. Este un lucru pe care va indemn sa il faceti si voi. Fericirea adusa de un zambet sincer al unui suflet care este dispus sa iti ofere linistea si daruirea de care ai nevoie pentru a te dezvolta emotional valoreaza mai mult decat orice suma de bani din lume.

Siguranta oferita de o relatie bazata pe sinceriatea si respectul reciproc valoreaza enorm. Asa ca dragilor va indemn sa incercat macar sa daruiti pertenerului cele mai sincere emotii. Intr-o relatie in care exista minciuna si neincredere, nimic nu duce la o dezvoltare de lunga durata a ei, a relatiei.
Iubiti si daruiti, fara a astepta sa fiti cumparati sau cumparate. Bucuria se afla in emotia sincera si pura care vine din interiorul fiecaruia dintre noi. Relatii sanatoase sau nesanatoase, ce preferati? Unde va simtiti cu adevarat confortabil?

Mirel

(949)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *