SPIONAJ, NATALITATE ȘI MÂNCARE PENTRU SUFLET

0

Spionaj, natalitate si mancare pentru suflet – Un titlu care aduce laolalta trei titluri noi pe care le intalnim in cadrul celei de-a 6-a editii a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară.

padurea-stillPădurea (2014), în regia lui Sinișa Dragin, are la bază un fapt real:în 1947, Preşedintele Iugoslaviei Iosip Broz Tito vizitează pentru prima dată România. Regimul comunist, proaspăt instalat, îi face cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, „Crângul desfrunzit”. Mai târziu, prin anii ’60, când criticul de artă Radu Bogdan primește permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul că pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj,care ar fi putut afecta serios relațiile diplomatice dintre Iugoslavia și România. Pădurea a câștigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internațional Visions du Reel, Elveția

Un film putin mai neobisnuit se incadreaza in ceea ce am numit noi anterior „natalitate”. „Copiii preotului” prezinta povestea lui Fabian un tânăr preot,încearcă să mărească numărul de nașteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmată găurind prezervativele enoriașilor. Planul se dovedește a fi de succes, dar după o vreme încep să apară probleme. Putin cam ciudat,nu? Insa, noi spunem ca merita vazut!

divanPoveste despre mâncare și suflet / Istoria za hranata i dușata / Sould Food Stories (r.Tonislav Hristov, 2013) explorează nu doar modalitățile prin care mâncarea aduce oamenii impreuna, ci și felul prin care ea ne îmbogățește viața. Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii şi religii diferite: bulgari ortodocşi, turci musulmani, pomaci şi romi evanghelişti. Despărţiţi de un trecut plin de conflicte, oamenii şi-au făcut drumul unii spre ceilalţi cu ajutorul unui mijloc simplu…mâncarea. Acum farfuriile de pe masă sunt încărcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie şi un trecut comun, dar toate acestea vin cu un preţ…Care sa fie oare acesta?

Ce e bine de stiut?
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Vizionare placuta!

(199)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *