Supa intimităţii: Delicatetea

0

„Dragostea în lucrurile mici”… E un tren de noapte şi eu citesc, în format electronic, O dom supremo (Darul suprem). E un volumaş scris de Paolo Coelho după ce a citit, tot într-un tren de noapte, un eseu de Henry Drummond care dezvolta sclipitor tema dragostei, aşa cum a fost ea revoluţionată de un scriitor de epistole din epoca lui Nero – un anume Paul din Tars.

Delicateţea… E parcă un cuvânt uitat. Nimeni nu mai zice nimic, nici de bine, nici de rău despre delicateţe. E marele tabu într-o epocă oscilând între un raţionalism mercantil morbid şi idolatrizarea marilor pasiuni. Si, in orice caz, nu e pentru bărbaţi!

Merg la Timişoara la o conferinţă la care Victor va vorbi despre „agresivitate şi seducţie”. Aparent, note pe marginea unor şedinţe de coaching. Victor e „love coach” (antrenor de amor). Mă întreb de ce nu reuşeşte cu el însuşi ceea ce, aparent, reuşeşte pentru alţii – Ganero mi-a zis alaltăieri că se pare că despartirea dintre Victor si Beatrice e definitivă.
De fapt, cred ca o sa-i dau si lui sa citeasca Stendhal. Partea despre dragostea de bun-gust. Pentru mine a fost o revelaţie… Ha-ha! Revelaţia din Salonul Turcoaz!
Stendhal gaseste ca dragostea e de patru feluri: iubirea-pasiune, iubirea-gust, iubirea fizica si iubirea-vanitate. Delicatetea e caracteristica principala a iubirii gust. Iubirea-pasiune e in contra timp cu iubirea-gust. Confidenţele, de pildă, încălzesc iubirea-gust şi racesc iubirea-pasiune, zice Stendhal.
Dar ceea ce numesc revelaţia din salonul turcoaz e o alta formula stendhaliana: nimic nu e mai supărător in iubirea-gust ca o izbucnire de iubire-pasiune din partea celuilalt.

gift-of-loveAsta chiar se întâmplă frecvent in cupluri care au depasit faza de indragostire şi au intrat binisor in faza de intimitate. Unul dintre parteneri a ramas insa cu ideea ca faza de pasiune si de fuziune este dragostea adevarata, autentica si il asalteaza pe celalalt cu dovezi de pasiune. În comportamentul său şi al partenerului valorizeaza aspectele spectaculoase, furtunoase în dauna delicateţii şi tandreţei…
In beraria Savoia, Victor imi spune ca terapia lor de cuplu nu duce nicaieri. Ba chiar i se pare ca a rascolit in el acea dorinta, niciodata cu adevarat potolita, de a fi din nou cuceritor.

– Pe de altă parte, stiu ca o sa mi se faca repede dor de miile de lucruri mici şi bune pe care le puteam savura împreună cu Beatrice…
Scot e-readerul si il deschid la semnul de carte pus special pentru Victor in trenul de noapte spre Timişoara. Acolo unde se poate citi elogiul pe care Henry Drummond, via Paolo Coelho, îl face delicateţii.
„Se spune că delicateţea e dragostea în lucrurile mici. Iar marele secret al politeţii este să iubeşti. Dragostea nu poate să se poarte cu necuviinţă. Poţi pune cea mai necizelată persoană în cea mai înaltă societate şi dacă are un preaplin de dragoste în inima sa nu se va purta cu necuviinţă. Pur şi simplu nu poate face asta.
Ştiţi înţelesul cuvântului „gentleman”. Înseamnă bărbat gentil – un om care face lucrurile cu delicateţe, cu dragoste.

Dan Ghenea Psihiatru

(411)

About author

Dan Ghenea

Nu ma intrebati de ce am ales psihiatria. Nu-mi mai amintesc (probabil ca erau niste foarte bune motive). Stiu insa de ce o fac inca: pentru ca am o datorie care creste mereu – pana acum in jur de 20 000 de oameni mi-au vorbit faţa catre faţa si fiecare m-a invaţat cate ceva. Pentru cine scriu? Pentru oricine este interesat de unul dintre urmatoarele cuvinte cheie: minte, creier, sanatate, stres, iubire, cuplu, singuratate,viata, moarte, frica, timp, istorie, România, idei, carti, emotii, copii, parinti, munca, placere, boala, vindecare, pasiune, dependenta, comunicare, psihiatrie, educatie, natura, cultura, sexualitate, dezvoltare, etica, stiinta, religie.

Your email address will not be published. Required fields are marked *