8 lifturi altfel

0

turnul CN-TorontoTurnul CN, Toronto, Canada

Vestitul  turn de telecomunicatii din Toronto a fost terminat in anul 1976. Cu o inaltime ametitoare de 553.33 metri , timp de 34 de ani a fost considerat cea mai  inalta structura din lume. Cei indrazneti si curiosi pot urca in turn cu ajutorul unui lift cu pereti de sticla. De sus, orasul poate fi admirat din mai multe puncte de observatie amenajate in aer liber. Acesta este considerat ca fiind atat simbol al orasului cat si al Canadei, aducand anul, aproximativ 2 milioane de turisti.

Hotelul Wetin St. Francis, San Francisco, SUA

Cele mai rapide ascensoare din oras le puteti gasi la Hotelul Westin St. Francis. Dupa  ce va urcati in unul din ele si apasati sa mergeti la etajul 32 ar trebui sa va tineti bine deoarece veti fi catapultat pana acolo cu o viteza de 305 metri pe minut. Urechile incep sa va tiuie si pana sa va dati seama ce se inatmpla, va veti trezi cu orasul San Francisco la picioarele dumneavoastra. Coborarea, de asemenea, va fi tot brusca astfel incat veti avea impresia ca va inghite orasul.

Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Denumita  mai intai Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume are 828 de metri. Constructia acesteia a inceput pe 21 septembrie 2004 si a fost terminata pe 1 octombrie 2009. Detine cel mai rapid lift din lume, cu cabine duble ce va poate duce in doar cateva secunde la platforma de observatie de la etajul 124.

empire-state-buildingEmpire State Building, New York

Empire Estate a fost finalizatae in 1972 si este a 3-a cladire zgarie-nori din Statele Unite. In cladire se gasesc 75 de lifturi care circula cu 183-305 metri pe minut  si sunt manevrate de 193 de kilometri de cabluri. Pentru a vedea minunatele panorame urbane,  trebuie sa va luati inima in dinti si sa urcati cu liftul pana la unul din observatoarele amenajate.  Trebuie precizat ca privelistile nocturne sunt mult mai spectaculoase decat dele diurne.

Baiyoke Sky Hotel, Bangkok, Thailanda

Cel mai inalt hotel din Thailanda (328 metri) va ofera posibilitatea sa admirati metropola asiatica, din ascensorul exterior .Daca urcati pana la etajul 84, in afara de observator, veti gasi o platforma ce se roteste 360 de grade.

Turnul Eiffel, Paris, Franta

Inalt de 320 de metri, Turnul Eiffel va ofera posibilitatea de a urca in varful lui cu cele doua ascensoare ce circula la intervale regulate.  Vederea panoramica a Parisului va poate taia rasuflarea, mai ales daca este privita la apus. Nu ratati mecanismele impresionante ale ascensorului, aflate la subsol, care continua sa functioneze dupa ce au fost restaurate si computerizate, la mai mult de un secol de la inventarea lor.

taipeiTaipei 101, Taiwan

Acesta este locul in care poti trai senzatia unei calatorii cu racheta, fara a parasi insa pamantul. Cladirea cu 101 etaje, avand o inaltime de 508 metri, este dotata cu 67 de ascensoare, doua pentru platforma de observatie. Unele ascensoare au o inaltime de doua etaje si se deschid simultan pe ambele niveluri.

Muzeul Maritim Columbia Britanica, Victoria, Canada

Cel ma vechi lift din America de Nord a fost instalat in 1899 in aceasta minunata cladire care a adapostit Curtea de Justitie. Se spune ca ascensorul a fost construit pentru al doilea presedinte al Curtii, dar pentru ca acesta a murit inainte ca liftul sa fie terminat, a devenit sursa unor numeroase povesti cu fantome. Pentru a retrai cateva momente de “bantuire” cu stil, vizitati aceasta cutie aurita, bogat decorata si dotata cu grilaj filigranat.

Arina Wiesel

(463)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *