RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Ne-am învățat de ani de zile să pândim înainte să vină luna mai dacă o să fie sau nu și vreo prezență românească la cel mai râvnit și comentat festival din lume. Soarta ne-a surâs și de astă dată sau mai precis celor care au demonstrat prin ceea ce au creat că-și merită locul acolo.
Primul anunț a fost cel cu filmul de scurtmetraj (21 de minute) al lui Tudor Cristian Jurgiu: „În acvariu”, o poveste despre certurile mărunte, care se amplifică din te miri ce, în interpretarea subtilă și intensă a Mariei Micu, pe care cu siguranță ați remarcat-o în gimnasta din serialul HBO: „În Derivă”, dar și cu Ionuț Vișan, de la Teatrul din Ploiești, prezent în distribuția peliculei „Și caii sunt verzi” de Dan Chișu. Regizorul cel tânăr, de numai 28 de ani, (cu două prenume deja foarte prezente în arta a 7-a a mileniului trei autohton) , care acum își dă masteratul, și deci reprezintă UNATC-ul, în 2009, când era în anul II, a mai făcut un scurt remarcabil, premiat și la Festivalul Anonimul: „Nunta lui Oli”, despre părinții care mor de dorul copiilor emigrați și pe care încearcă să-i vadă măcar pe internetul, care le este aproape străin și dușman. În rolul tatălui: Adrian Titieni, imaginea Andrei Butică, iar ceilalți actori sunt Ioan Cortea , George Albert Costea, Alexandru Gatstramb, Vlad Rădescu (dragul nostru Ciprian Porumbescu) și frumoasa Alexandra Fasola.
Întorcându-mă la „În acvariu”, m-am bucurat să constat o aluzie la filmul cult al noului val francez „Cu sufletul la gură” al lui Jean-Luc Godard, a cărui eroină, Jean Seberg, are ceva din fragilitatea și expresivitatea foarte tinerei Maria Micu, studentă încă în anul întâi. De la Secțiunea Cinéfondation , unde președintele juriului este neo-zeelandeza Jane Campion, o să trecem la multipremiatul anului trecut Radu Jude, care după „Toată lumea din familia noastră” s-a reîntors la scurte, unde e maestru, căci nu-i vom uita niciodată „Lampa cu căciulă”. El a filmat o producție de 30 de minute, „O umbră de nor”, care a fost selecționat la Quinzaine des Réalisateurs, unde cândva ne-a reprezentat și Savel Stiopul cu „Falansterul” sau Nae Caranfil cu „E pericoloso sporgersi”. Originalitatea, cel puțin pentru noi, constă în faptul că autorul l-a ales ca protagonist pe extraordinarul regizor de teatru, Alexandru Dabija, în rolul unui preot, care vine să aline o biată femeie aflată, pe patul de moarte. El este secondat de vedetele premiate recent cu Gopo din „Toată lumea…”: Șerban Pavlu și Mihaela Sîrbu.
Cel care ne-a făcut să fim poate mai mândri ca niciodată, mai ales noi, cinefilii români, Cristian Mungiu, câștigătorul unui Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, și anul trecut al premiului pentru scenariul, ecranizării stilizate a cazului Tanacu (având la bază cărțile Tatianei Niculescu-Bran) și totodată două de interpretare pentru Cosmina Stratan și Cristina Fluture, acest trio într-adevăr formidabil (vorba lui Aznavour), fiind pe genericul lui „După dealuri”, care de altfel pentru prima dată a ajuns pe lista scurtă a celor nouă pelicule, într-o limbă străină, alese în drumul către un Oscar… Ei bine, de astă dată, regizorul, scenaristul și producătorul Cristian Mungiu face parte din juriul filmelor de lungmetraj din competiția oficială, unde președinte este Steven Spielberg (dublu Oscar pentru „Lista lui Schindler”, premiu de scenariu pe Croazetă pentru „Sugarland Express” și deschiderea cu „E.T”. când în competiție se afla Iosif Demian cu „O lacrimă de fată”…).
Din 1946 nu s-a mai întâmplat ca cineva care să ne reprezinte țara, să fie inclus în acest juriu, (atunci avea să fie un bogat producător și arhitect: Tudor Don (fratele bunicului teleastului Nicolas Don), care participase la o coproducție : „Doamna de la etajul II”, comedie muzicală din 1937, cu Mary Don, soția sa, Mihai Popescu, Grigore Vasiliu- Birlic și Puiu Maximilian ).
La scurtmetraje, au mai fost de-a lungul timpului Ion Popescu Gopo (cel care lua în 1957, primul Palme d’Or, pentru scurta animație genială „Scurtă istorie”), dar și academicianul și scenaristul Mihnea Gheorghiu, iar la secțiunea Un Certain Regard, a fost desemnat Cristi Puiu, după succesul său cu „Moartea domnului Lăzărescu”, în chiar anul în care a câștigat „California Dreamin’ – Nesfârșit” al atât de regretatului Cristian Nemescu. Trebuie să recunosc că la fel ca atunci când a participat și a câștigat trofeul cel mare și a concurat cu nume mai mult decât celebre și de data asta Cristian Mungiu va juriza, alături de monștri sacri ai cinematografiei universale: Ang Lee („Viața lui Pi” și „Brokeback Mountain”, plus cel mai bun film „Tigrul și Dragonul” în 2001, toate cu Oscar), Christoph Waltz (oscarizat de două ori pentru „Ticăloși fără glorie” și „Django dezlănțuit!), Nicole Kidman (cu o statuetă pentru Virginia Wolf din „Orele”).
Maestră de ceremonii va fi Audrey Tautou („Amélie” care și ea a ajuns la nominalizații de la Los Angeles), și iar printre cei care vor decide soarta emoționaților concurenți, Daniel Auteuil, cel care a jucat alături de Medeea Marinescu în „Donnant Donnant”, în 2010, și a luat premiul filmului european de două ori pentru „Un coeur en hiver” și „Caché”, dar și premiul de interpretare la Cannes pentru „A opta zi”, Vidya Balan, o actriță indiană dintre cele mai în vogă la Bollywood și care a studiat inițial sociologia, Naomi Kawase, realizatoare din Japonia, care în 1997, lua Camera D’Or (asemenea mai târziu lui Corneliu Porumboiu ), pentru „Suzaku” și în 2007 marele premiu al juriului (în competiție directă cu Mungiu, alături de frații Coen, Wong Kar-wai, Kim Ki –duk, Tarantino, Kusturica, Fatih Akin ori Gus Van Sant) pentru „Pădurea Mogarin”. Lynne Ramsay, britanica, autoarea tulburătorului: „Trebuie să vorbim despre Kevin”, prezentat în selecția oficială, la Cannes, în 2011.
Ar mai fi de amintit câțiva autori care râvnesc Palme d’Or-ul ediției 66: frații Joel și Ethan Coen, Steven Soderbergh, Paolo Sorrentino, Roman Polanski, Alexander Payne, François Ozon, Asghar Farhadi, Arnaud Desplechin și singura femeie, cumnata fostului președinte Sarkozy, actriță, regizoare și scenaristă remarcabilă, Valeria Bruni – Tedeschi.
Așteptăm deja cu înfrigurare seara de duminică 26 mai, când se vor anunța învingătorii, și mai apoi toamna, când tot datorită lui Cristian Mungiu, va veni Cannes-ul la București, la Cinema Studio!
Irina- Margareta Nistor
(278)