RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
De multe ori ne propunem sa facem lucruri speciale, care sa ne creeze amintiri de neuitat. In cazul in care si dvs. va aflati printre doritorii de experiente unice, va oferim o varianta noua de calatorie; traseul celor mai bune restaurante din lume. Parcursul gastronomic din randurile urmatoare va va duce pe meleagurile unor teritorii foarte interesante atat din punct de vedere cultural cat si social. S-a creat un top al celor mai bune restaurante din lume, de catre 800 de experti gastronomici.
Topul organizat de Publicatia „Restaurant”, cuprinde 100 de restaurante din toata lumea. Criteriul principal de vot a fost restaurantul si nu, Chef-ul sau proprietarul acestuia. Astfel ca primele din top sunt:
1. Restaurant NOMA – DANEMARCA
Sub conducerea tanarului maestru bucatar Rene Redzepi, in varsta de 33 de ani, restaurantul Noma se afla pe primul loc in acest top, fiind considerat cel mai bun restaurant din lume. Acesta este amenajat in portul orasului Copenhaga, intr-un fost depozit. Ani la rand, restaurantul s-a mentinut pe primul loc al topului, castigandu-si faima prin mancaruri specifice tarilor nordice. Preturile pentru un pranz sau o cina, fara bauturi incluse, ajung pana la 200 euro. „Intr-un efort de a ne modela tipul nostru de gatit, ne uitam la peisajul din jur si il contopim in ingredientele si cultura noastra, in speranta de a ne redescoperi istoria si de a ne contura viitorul”(www.noma.dk)
2. Restaurant EL CELLER DE CAN ROCA – SPANIA
Motiv de mandrie pentru Spania, restaurantul El Celler de Can Roca din Girona, se afla pe locul 2 in top. Fiind o afacere de familie, a fost inaugurat in 1986 de catre 3 frati: Jordi care se ocupa cu experimentarea celor mai sofisticate deserturi, Josep care este somelierul restaurantului si Joan care ocupa functia de bucatar-sef. Meniul restaurantului este format in mare parte din combinatii de fructe de mare si peste cu sosuri parfumate, foarte putine feluri sunt formate din carne rosie. Meniurile incep de la 130 de euro si ajung pana la 160 de euro. Cei care frecventeaza localul afirma ca isi merita toti banii, deoarece acestia au parte de un adevarat spectacol de arome, lumina, muzica si imagini cat timp sunt gazduiti la acest restaurant.
3.Restaurant MUGARITZ – SPANIA
Mugaritz este un loc unde felurile de mancare sunt concepute pentru a spune o poveste, a evoca o emotie si pentru a aduce magie in experienta culinara. Restaurantul seamana cu o casa, iar aranjamentul interior te face sa crezi ca locuieste cineva acolo. Masa se serveste in living-ul spatios si in acelasi timp intim, decorat cu mobilier din lemn simplu, lacuit. In fiecare zi, bucatarul Andoni Luis Aduriz, serveste 2 meniuri diferite in functie de ce ingrediente ajung in mainile lui in ziua respectiva.
4. Restaurant D.O.M.-BRAZILIA
Chef si proprietar, in acelasi timp, Alex Atala este omul care promoveaza si sustine bucataria braziliana cu succes. O cina in acest restaurant este o adevarata calatorie printre condimentele Americii de Sud si o reala incitare a gustului. Pentru renumitul bucatar, fiecare ingredient este o noua provocare, acesta este recunoscut pentru combinatiile pe care le uneste in feluri de mancare cu adevarat spectaculoase.
5.Restaurant OSTERIA FRANCESCANA- ITALIA
Considerat cel mai bun restaurant din Italia, Osteria Francescana isi alinta clientii cu cele mai delicioase mancaruri traditionale combinate intr-un mod special cu creatiile proprii, gatite cu drag de catre maestrul bucatar Massimo Bottura. Putini sunt cei care reusesc sa imbine traditia cu inovatia in bucatarie, Massimo Bottura o face in schimb cu mare succes. Datorita succesului pe care il are, restaurantul a castigat a 3-a strea Michelin anul trecut.
6. Restaurant PER SE – NEW YORK
Cu o priveliste incantatoare a celebrului Central Park din New York, restaurantul Per Se, isi trateaza clientii cu mult rafinament, oferind zilnic meniuri alese concepute special de bucatarul-sef. Pretul unui meniu incepe de la 295 si se poate dubla in cazul in care apelati si la o parere avizata a unui somelier din restaurant. Costul unei cine in doi poate ajunge chiar si la 1000 de dolari. Restaurantul se defineste ca:”p perfecta executie si o evolutie constanta”. In 2012 a fost clasat ca cel mai bun restaurant din america de Nord.
Lista cu cele mai bune 25 de restaurante din lume va continua in zilele urmatoare. Va dorim sa ajungeti sa experimentati cat mai multe cine la cat mai multe restaurnate dintre cele mentionate in acest top.
Raluca Faibis
(374)