Celulele stem din urina

0

Usor de colectat si cu potential in numeroase terapii, celulele stem sunt ultima descoperire in domeniul medicinii. Daca vorbim de celulele stem din urina probabil ca mirarea va fi si mai mare, iata ca ele exista si acolo si chiar daca nu au aceleasi proprietati precum cele consacrate deja, acestea ajuta si ele incredibil de mult in combaterea bolilor organismului uman.

Zhang Yuanyuan, profesor doctor, asistent de medicina regenerativa si cercetator stiintific a declarat ca aceste celule pot fi obtinute simplu, printr-o metoda non-invaziva, cu costuri scazute si care evita procedurile chirurgicale.

celule-stem-din-urinaAcestea reprezinta practic o sursa nelimitata de celule autologe nu numai pentru tratarea problemelor legate de urologie cum ar fi  boli de rinichi, incontinenta urinara si disfunctii erectile, dar ar putea fi utilizate si in alte domenii. Ar putea fi avantajoasa folosirea de celulele stem recoltate din propria urina pentru ca nu induce la rezistenta imuna sau la respingere. Cu toate acestea, tesuturile specifice contin un numar foarte mic de astfel de celule, ele sunt greu de colectat din organe si tesuturi.

S-a facut o cercetare ce a implicat obtinerea de probe de urina de la 17 persoane sanatoase cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani. Izolarea celulelor din urina implica un tratament minim, conform cercetatorilor. Apoi au evaluat capacitatea celulelor de a fi divizate in mai multe tipuri.

De unde provin celulele?

Cercetatorii suspecteaza ca celulele provin de la nivelul tractului urinar superior, inclusiv rinichi. Participantii la studiu de sex feminin care au primit transplanturi de rinichi de la donatori de sex masculin, s-au dovenit ca aveau cromozomul Y din celulele lor stem obtinut din urina, astfel ajungandu-se la concluzia ca sursa celulelor sunt rinichii.

Medicina evolueaza, celulele se dezvolta si spranta de viata ar trebui sa creasca si ea, insa conform statisticilor acest lucru nu se intampla. Fiecare noua descoperire aduce cu sine pe langa beneficii si avantaje si o multime de costuri si piedici.

Miruna Pop

(575)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *