RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Alimentatia – Cofeina si zaharul se pot intoarce impotriva voastra chiar daca toti traim cu impresia ca acestea ne dau energie. Indicat ar fi sa aveti o dieta echilibrata, sanatoasa, plina de fructe, legume si proteine slabe. J. Fred Ralston Jr., presedinte al Colegiului American de Medici sustine ca majoritatea oamenilor care au o dieta sanatoasa se simt mai putin obositi. Obezitatea este de asemenea un factor mare de oboseala, asa ca daca veti manca sanatos, veti reusi sa va mentineti si greutatea.
Somnul– Majoritatea oamenilor nu dorm suficient. Daca esti unul dintre ei, evita cofeina si alcoolul cu cateva ore inanite de a merge la somn, stinge televizorul si pastreaza in dormitor o atmosfera linistita si relaxanta.
Miscarea – Cea mai indicata reteta pentru remediul oboselii sunt exercitiile regulate, insa este recomandat sa le faceti cu cel putin 3 ore inainte de a merge la somn, astfel nivelul de adrenalina are timp sa scada la normal. Daca aveti impresia ca exercitiile va vor obosi mai tare, va inselati! Toate studiile demonstreaza ca sedentarii care fac miscare se simt mai putin obositi decat cei care raman inactivi. Este unul din acele adevaruri surprinzatoare: miscati-va mai mult si veti avea mai multa energie.
Este indicat sa faceti 40 de minute miscare, cel putin 4 zile pe saptamana pentru a avea o stare fizica buna. Facand asta, dupa o luna ar trebui sa incepeti sa simtiti diferenta.
Daca faceti exercitii pentru cel putin o luna, dormiti suficient si totusi va simtiti obosit in continuare, ar trebui sa va ganditi si la alte cauze. Cele mai comune motive pentru care va puteti simti obosit sunt cele de mai sus, pe care tocmai vi le-am prezentat, dar daca luati masuri in privinta acestora timp de o luna si nu dau rezultate, ar fi bine sa mergeti la medic pentru efectuarea unor analize, deoarece oboseala poate fi cauzata si de anumite probeleme de sanatate, cum ar fi:
Anemia – poate fi unul din motivele oboselii si este foarte usor de descoperit cu un simplu test de sange. Este o problema des intalnita mai ales la femeile care sangereza abundent in perioada mentruatiei. Anemia se poate remedia cu o dieta bogata in fier, carne si legume bogate in clorofila sau suplimente daca aveti deficit cronic de fier.
Deficitul nutrientilor cei mai importanti cum ar fi potasiul care la fel poate fi descoperit usor printr-un test de sange.
Probleme cu tiroida – Si hipertiroidismul si hipotiroidismul pot cauza oboseala. Un test de sange pentru nivelul hormonilor tiroidieni poate ajuta la evaluarea functiei tiroidiene.
Diabet – Persoanele care au diabet zaharat necontrolat “pur si simplu nu se simt bine”. Daca te simti ametit , ai vederea incetosata si urinezi des, trebuie sa mergi la medic pentru a face un test de sange.
Depresia – Daca starea de oboseala este insotita de tristete, ti-ai pierdut pofta de mancare si nu poti gasi nicio placere in lucrurile de care candva te bucurai, s-ar putea sa fii deprimat. Nu tine asta doar pentru tine, mergi la medicul de familie sau la terapeut care te poate ajuta sa-ti regasesti starea de bine.
Probleme de somn – Daca niciodata nu va simtiti odihnit si nimic nu pare sa rezolve asta ar trebui sa mergeti la medic, mai ales daca sforaiti. Sforaitul obstructioneaza caile respiratorii astfel ca in timpul somnului, oamenii au perioade scurte in care nu pot respira.
Boli de inima nediagnosticate – Oboseala poate fi un semn al problemelor cardiace, mai ales la femei. Daca aveti probleme in efectuarea unor activitati pe care in mod normal le faceati usor sau va simtiti rau cand faceti miscare ar trebui sa mergeti la medic pentru un consult de specialitate.
Din nou, va recomandam sa incepeti cu elementele de baza: somn, dieta si nivelul de activitate. Abia in cazul in care acestea nu dau randament ganditi-va sa mergeti sa consultati un medic.
Roxana Gîdea
(783)