Corpul tau intr-un roller-coaster

0

Ai avut curiozitatea sa afli ce se intampla cu corpul tau cand il expui unui exercitiu maxim de curaj? Te-ai intrebat de ce flirtul cu pericolul este uneori atat de incitant pentru mintea si corpul tau?

Corpul nostru simte acceleratia intr-un mod ciudat. Cand un roller-coaster porneste, forta actioneaza ca si cum scaunul v-ar impinge in fata, dar datorita inertiei corpului simtim forta in fata noastra impingandu-ne in scaun. Tot timpul vom simti acceleratia venind din directia opusa fata de unde porneste forta de fapt. La roller coaster se schimba constant acceleratia si pozitia sa fata de pamant, astfel ca forta de gravitatie si acceleratia interactioneaza intr-un mod foarte interesant.

In parcursul unei calatorii cu roller coaster-ul,  de exemplu, se intampla 3 lucruri esentiale:  acumularea-plonjarea-consecinta.

Acumularea: creierul tau digera imaginile, peisajul de la inaltime si inregistreaza ca fiind fabuloase. In tot acest timp, amigdala, care este un centru al emotiei din creier, incepe sa trimita semnale ca ceva este in neregula. In acelasi timp tot ea transmite semnale corpului cum ca ar trebui sa inceapa sa se lupte-sau sa zboare, cand acest lucru se intampla incepe eliberarea adrenalinei, hormonul stresului. Adrenalina incepe sa puna in alerta organele. In acest moment plamanii tai sunt epuizati, inima pompeaza mai repede pentru a impinge oxigenul catre muschi. Glandele sudoripare incep sa produca in exces pentru a indeparta supraincalzirea corpului. Nivelul zaharului din sange creste pentru a da energie mai multa corpului. In mijlocul acestei actiuni cortexul frontal, vocea ratiunii, incepe sa iti reaminteasca realitatea, ca defapt nu esti in pericol si chiar s-ar putea sa iti placa.

Raluca Faibiș

(386)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *