De cat timp este nevoie ca lumina Soarelui sa ajunga pe Pamant ?

25

Aici este intrebarea…. De cat timp este nevoie ca lumina Soarelui sa ajunga  pe Pamant? Suna ca o intrebare ciudata, insa gandeste-te la asta: Radiatia Soarelui (ceea ce noi recunoastem ca fiind lumina) se deplaseaza cu viteza luminii catre Pamant. Fotonii emisi de la suprafata Soarelui, trebuie sa treaca peste vidul din spatiu pentru a ajunge la ochii nostri. Raspunsul scurt este ca lumina solara are nevoie in medie de 8 minute si 20 sec. pentru a strabate distanta de la Soare la Pamant .

Viteza de propagare a luminii este de milioane de ori mai mare decât a sunetului, poate înconjura Pământul de aproximativ 7 ori în decursul unei secunde, parcurge distanța de la Pamant la Luna în mai puțin de 1,3 secunde.

soareDaca Soarele ar disparea deodata din Univers (de fapt, acest lucru nu s-ar putea intampla, nu intrati in panica) ar trebui putin mai mult decat 8 minute pentru a realiza ca este timpul sa iti pui  ceva mai gros pe tine. Este stiut faptul ca lumina pe care soarele o emana ne asigura temperatura optima pentru supravietuire.

Aici e matematica. Ne invartim in jurul Soarelui la o distanta de aproximativ 150 milioane km. Viteza luminii este de aproximativ  300,000 kilometri/secunda. Impartiti acestea si veti avea 500 secunde sau 8 minute si 20 secunde, timpul in care lumina ajunge pe Terra.

Acesta este un numar mediu. Amintiți-vă! Pamantul urmeaza o orbita eliptica in jurul Soarelui, variind de la 147 la 152 milioane km. In punctual cel mai apropiat, lumina Soarelui are nevoie doar de 490 de secunde pentru a ajunge la Pamant. Si apoi, in cel mai indepartat punct, este nevoie de 507 secunde pentru ca lumina Soarelui sa realizeze calatoria.

Dar povestea luminii, devine cu atat mai interesanta, cu cat te gandesti ca aceasta calatorie trebuie sa se faca in interiorul Soarelui.

Probabil stiti ca fotonii sunt creati de reactiile de fuziune din interiorul nucleului Soarelui. Ei incep ca radiatii gama, si apoi sunt emisi si absrobiti de nenumarate ori in zona radiativa a Soarelui, ratacind prin interiorul stelei enorme inainte de a ajunge in cele din urma la suprafata.

Ceea ce probabil nu stiti, este faptul ca acesti fotoni care lovesc globii oculari, au fost de fapt creati cu zeci de mii de ani in urma. Trecerea lor din interiorul Soarelui la suprafata acestuia se face in zeci de mii de ani. Dupa ce trecerea lor este efectuata, au nevoie doar de 8 minute pentru a ajunge la noi si a crea ceea ce noi recunoastem ca fiind lumina soarelui.

Astfel ca, va uitati afara in spatiu dar de fapt priviti inapoi in timp. Lumina pe care o vedeti de la computer este cu o nanosecunda imbatranita.

Lumina reflectata de suprafata Lunii, are nevoie doar de o secunda pentru a ajunge la Pamant. Soarele este la o distanta mai mare de 8 minute-lumina. In acest fel, daca lumina de la cea mai apropiata stea (Alpha Centauri) are nevoie de mai mult de 4 ani pentru a ajunge la noi, noi vedem aceasta stea cu 4 ani in trecut.

Sunt milioane de galaxii aflate la ani-lumina distanta, ceea ce inseamna ca lumina pe care o vedem a parasit suprafata stelelor in urma cu acele milioane de ani. De exemplu, galaxia M109 este situata  la aproximativ 83.5 milioane de ani-lumină distanță.

Dacă extratereștrii au trăit în aceste  galaxii, și au avut telescoape suficient de puternice ar fi putut vedea Pământul așa cum arăta în trecut.

Paul Dutu

(33330)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *