De ce miros bătrânii?

0

Oare este inevitabil sau se poate face ceva în acest sens? V-ati intrebat de ce miros batranii altfel decat bebelusii?

Ca şi alte mirosuri ale corpului, acesta de “persoană în vârstă” este produs atunci când substanţele chimice din glandele pielii se descompun în molecule mirositoare şi intră în contact cu aerul. Oamenii de ştiinţă cred că acest miros provine de la un compus chimic numit 2-nonenal.  Creat de oxidarea altor substanţe chimice din piele se produce ceea ce noi numim “miros de persoană în vârstă”

 În anul 2000, cercetătorii japonezi au descoperit că odată cu vârsta, creşte si concentraţia de 2-nonenal. Aceştia au făcut un studiu pe un eşantion de 22 persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 75 de ani.  Au colectat tricourile acestora cu care au dormit câteva nopţi la rând pentru a analiza moleculele ce s-au strâns în materialul tricourilor şi se pare că au descoperit mai mult 2-nonenal în hainele purtate de oamenii cu vârstă de peste 40 de ani. Concentraţia a crescut în mod semnificativ la persoanele mai în vârstă ajungând la un nivel de trei ori mai mare decât la cei de vârstă mijlocie.

Descoperirea însă nu este surprinzătoare, ţinând cont că acum câţiva ani , oamenii de ştiinţă au descoperit că unele animale precum, vidrele, şoarecii,maimuţele şi iepurii suferă schimbări ale mirosului pe măsură ce înaintează în vârstă.  S-a constatat că acest proces de schimbare a mirosului este o cale de a ajuta animalele să-şi găsească  mai uşor parteneri pentru împerechere.

De ce concentraţia creşte o dată cu vârsta?

Cercetătorii au remarcat prezenţa unei cantităţi mai mari de acizi graşi Omega-7 nesaturaţi în tricourile purtate de subiecţii mai în vârstă şi se presupune că 2-nonenal provine din descompunerea acestor lanţuri de acizi graşi.  Acizi care la rândul lor cresc în cantitate odată cu vârsta, însă deocamdată nu se ştie clar, care este motivul. Cercetătorii speculează că ar putea fi din cauza metabolismului sau din cauza modificării valorilor altor produse chimice secretate de piele.

 Miruna Pop

(1933)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *