Festivalul Enescu in viziunea artistului Andrei Gîndac

0

Andrei este unul dintre „chestionatii lui Proust” pe care l-ati putut „citi” in paginile site-ului nostru cu doar cateva luni in urma. A fost fotograful oficial al Festivalului Enescu si ne-am dorit sa va impartasim cateva dintre emotiile artistului si dumneavoastra. Suntem mandri si onorati ca ne-a acordat acest interviu si il asteptam cu proiecte din ce in ce mai rasunatoare. Nu uitati ca pentru mai multe fotografii spectaculoase il gasiti pe Andrei aici: http://www.andreigindac.com

Ralix: Andrei, ai fost fotograful oficial al Festivalului Enescu. Cum ai primit vestea? Te-ai pregătit special pentru acest eveniment?

Andrei: Am aplicat pentru postul de fotograf cu un an înainte, când am fost la interviu și am stat de vorbă cu directorul festivalului, domnul Constantinescu. Mi-a cerut să fac o serie de fotografii la un concert, pentru a vedea ce pot face, pentru că nu aveam ceva consistent pe partea asta de fotografie. După două luni i-am trimis o serie de fotografii de la un festival, și a ramas că nu-mi voi face planuri pentru luna septembrie 2013, pentru că voi fi fotograf la festivalul George Enescu.

Ralix: E un pas important în cariera ta, ce feedback ai primit de la organizatori? Ai contractat vreun nou proiect?

Andrei: Este foarte important, da, atât pentru satisfacția mea personală, cât și pentru imaginea mea, pentru că am avut parte de promovare. Am fost aproape de a contracta o ieșire foto, la Pavia, Milano, pentru Ghislieri Choir Orchestra, însă nu s-a finalizat, dar cred că în viitor vor veni alte contracte.

Ralix: Care a fost concertul pe care l-ai fotografiat cu alți ochi decât cei ai profesionistului, concertul sau evenimentul care te-a marcat și ce a avut el altfel?

Andrei: Cred că Wiener Akademy, cu spectacolul lui John Malkovich, a fost unul care a trecut dincolo de ocularul aparatului, a ajuns, prin intermediul protagonistului, mai aproape de mine, prin modul său de a juca și expresivitatea lui. Foarte mult mi-au plăcut și concertele de la miezul nopții cu muzica barocă, au fost foarte pe gustul meu.

Ralix: Primele 3 orchestre pe care le-ai reasculta cu plăcere oricând din cadrul acestui eveniment?

Andrei: Cred că ar fi mai multe pe care le-aș asculta cu plăcere oricand, dar dacă aș alege trei, ar fi: Orchestra Armonia Atenea, Ansamblul la Venexiana si Orchestre de Paris.

Ralix: Cum ai simțit publicul? La ce l-ai perceput mai sensibil?(operă, balet, simfonică)

Andrei: Publicul a fost foarte sensibil pe tot parcursul festivalului, cred. Cel mai implicați au fost la recitalul Radu Lupu și spectacolul lui John Malkovich, unde se stătea și pe jos, în sala Ateneului Roman, dar și la alte spectacole au fost extraordinar de multe aplauze, continuate cu multe bisuri.

Ralix: Ce crezi că simt interpreții pe scenă? Cât e dăruire și pasiune și cât e profesie din ceea ce fac ei acolo?

Andrei: Cred că până în momentul în care urcă pe scenă, e dăruire îmbinată cu profesie, pentru că este foarte multă muncă, dar în momentul în care se află pe scenă rămâne doar pasiunea și satisfacția muncii de până atunci. Cred că spectacolele și concertele pe care le fac converg către magia din viața lor. Cel puțin așa văd eu.

Ralix: Descrie-ne un pic cum i-ai simțit pe străini că ne privesc? S-au simțit confortabil la noi în țară?

Andrei: Despre străini nu pot spune multe, în afară de faptul că i-am văzut pe majoritatea foarte zâmbitori și entuziasmați de concertele pentru care au venit.

Ralix: Alege 10 fotografii cele mai reușite din punctul tău de vedere.

Ralix: Ce urmează pentru tine în acest sfârșit de 2013?

Andrei: Ca final de an, cred că se întampla foarte multe, ca tot anul acesta, de fapt. La sfârșitul acestei luni voi pleca în Roma, tot cu aparatul în mână, iar în continuare mă ocup de cealaltă pasiune a mea, publicitatea, completată de masterul pe care-l urmez în momentul de față.

Mulțumesc și success!!!

Raluca Faibiș

(385)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *