Gala Fnti

0

Capitala a gazudit timp de o saptamana, prima editia a Festivalului National de Teatru Independent, care si-a desemnat castigatorii in cadrul Galei de premiere FNTI, duminica, 10 noiembrie, orele 20 :30 din Godot Cafe Teatru.

S-au inscris 40 de spectacole, ramanand in cadrul sectiunii Concurs doar 13, urmand ca dupa acest maraton teatral sa fie desemnati cei mai buni.

S-au oferit numeroase premii, astfel incat stradania si priceperea actorilor si a colaboratorilor sa fie recompensata din plin.

Premiul Cel Mare a fost acordat Teatrului Fix din Iasi, de catre edilul Robert Negoita, pentru spectacolul « Dreaming Romania » in care s-a oglindit realitatea socio-politica a tarii noastre, tratand cu umor moravurile si lipsurile cetatenilor din zilele noastre.

 

Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal i-a fost oferit Sabrinei Iaschevici, din spectacolul: « Ce zile frumoase » al asociatiei UNTEATRU.  Povestea trateaza motivul Fugit irreparabile tempus si efectele acestuia asupra conditiei umane

Catalin Babliuc a fost desemnat castigatorul Premiului pentru Cel mai bun actor in rol principal cu rolul din spectacolul „Bullets over Lipscani“ al Fundaţiei Calea Victoriei 2007, care trateaza subiectul existentei lui Dumnezeu.

Producatorii Festivalului National de Teatru Independent au oferit la randul lor Premiul Producatorilor catre asociatia teatrului Aualeu din Timisoara.

Premiul pentru cea mai buna regie a fost acordat Sanzianei Stoican, din cadrul asociatiei UNTEATRU, pentru piesa « Ce zile frumoase »

Premiile pentru cei mai buni actori in rol secundar s-au indreptat catre Ilinca Manolache « 7 dintr-o lovitura » din cadrul asociatiei Teatrul nu e o cladire, precum si lui Conrad Mericoffer cu « Dont cry baby »

Paul Bergetto, renumitul regizor de teatru i-a oferit lui Daniel Popa, directorul artistic al Festivalului naţional de Teatru Independent, posibilitatea de a desemna piesa care se incadreaza cel mai bine in standardele spiritului independent, pentru a participa in 2014 in cadrul Festivalului „undergroundzero“ din New York. Astfel ca pentru acest premiu a fost desemnat « Circus Mundi » – Aualeu Teatru din Timisoara, care va reprezenta Romania anul urmator.

Premiul pentru scenografie cu spectacolul „Ce zile frumoase“ i-a fost acordat lui Valentin Varlan

S-au acordat de asemenea doua premii speciale, unul dintre acestea s-a indreptat catre Lucia Marneanu cu „10 studii de iubire cu «i» mic“, spectacol care a reprezentat orasul Cluj Napoca, Christine Cizmas pentru personajul Veta din „O noapte furtunoasă“.

 S-a oferit de asemenea un premiu onorific acordat doamnei Catalina Buzoianu pentru implicarea in fenomenul de teatru independent.

Festivalul National de Teatru Independent a avut ca scop sprijinirea si incurajarea productiilor independente de teatru si a tinerilor artisti din tara.

Mai exact, organizatorii au declarat ca scopul acestui Festival a fost  « să impulsioneze si sa sprijine productiile independente de teatru și tinerii artisti, sa aduca  impreuna profesionisti din domeniu in ideea consolidarii unei comunitati active si sa puna in legatura aceasta comunitate cu posibili colaboratori și sponsori care pot sprijini realizarea si distribuirea productiilor independente pe viitor. »

A fost o saptamana de sarbatoare in care ne-am delectat cu totii cu o varietate de spectacole, urmand ca dupa finalul acesteia sa fim cu totii rasplatiti : unii cu premii, altii cu…cultura !

Ana Maria Iancu

(411)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *