RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Considerat celebru, nu doar pentru picturile sale ci si pentru gravurile si desenele pe care le-a realizat, Rembrandt este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanti pictori din istoria artei. S-a nascut pe 15 iulie 1606 in Leiden, crescand intr-o familie mare cu 8 frati. Parintii sai, Cornelia Willemsdochter van Zuitbroeck si Harmen Gerritzoon van Rijn, au incercat sa-i ofere o educatie buna, sprijinindu-l sa-si continue studiile si sa se inscrie la universitatea din Leiden, la care insa Rembrandt renunta dupa cateva luni din dorinta de a deveni pictor.
Pe parcursul a 3 ani, ia lectii de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh si pentru ca panzele realizate de el demonstreaza talentul sau, in 1624 pleaca la Amsterdam pentru a se perfectiona sub indrumarea lui Pieterzoon Lastman. Dupa o scurta perioada isi deschide propriul atelier in Leiden, insa fiind constient ca acolo nu ar avea conditiile necesare pentru a-si pune in valoare talentul, se intoarce in Amsterdam.
Prima sa pictura importanta, facuta la comanda se numeste Lectia de anatomie a doctorului Tulp, lucrare ce-i permite sa se integreze in cercul celebrilor pictori olandezi.
Viata personala
In 1634, Rembrandt hotaraste sa-si uneasca destinul cu cel al Saskiaei van Uylenburgh, o fata din marile cercuri burgheze, ce primeste ca zestre de la tatal sau o suma destul de mare astfel incat, tanarul cuplu sa-si permita sa se stabileasca intr-un cartier elegant din Amsterdam, intr-o casa cu etaj, in care Rembrandt isi amenajeaza si atelierul. Duc o viata fericita impreuna, insa necazul se tine scai de ei, deoarece primii lor 3 copii decedeaza, drama fiind mai mare pentru tanarul artist pentru ca de-a lungul anilor 4 dintre cei 8 frati decedeaza, urmand ca in 1640 sa isi piarda si mama. Abia in 1641, viata ii ofera un prilej de bucurie cand vine pe lume fiul sau Titus, care ii lumineaza viata, insa in acelais an primeste o alta lovitura pe 14 iunie 1641 cand sotia lui, Saskia, moare din cauza tuberculozei.
Ramanand vaduv si neavand destul timp sa stea cu fiul lui, pictorul angajeaza o educatoare pentru Titus, urmand ca din 1646 aceasta sa ii devina si partenera de viata. Hendrickje Stoffels si Rembrandt duc o viata de cuplu insa niciodata nu s-au gandit sa se casatoreasca oficial. Cu toate ca incalcau normele si au fost acuzati de imoralitate de catre justitia ecleziastica, acestia isi continua viata impreuna pana in anul 1663 cand Hendickje decedeaza. Dintre toti oamenii dragi, singura persoana care ii mai ramasese alaturi pictorului, era fiul sau Titus, care din nefericire decedeaza si el in 1668. Ramas singur si ruinat, dupa ce a fost nevoit sa-si scoata la licitatie intreaga sa colectie de opere, Rembrandt isi da ultima suflare pe 14 octombrie 1669, fiind inmormantat in Westerkerk.
Dupa moartea sa, elevii pe care ii instruia in atelier incep sa copieze operele artistului, semnandu-le cu numele lui, astfel ca din aproximativ 1000 de opere ce se considerau ca sunt ale lui Rembrandt, abia o treime si-au castigat titlul de opere originale.
Se estimeaza ca de-a lungul vietii, talentatul pictor a realizat aproximativ 600 de picturi, 300 de gravuri si peste 2000 de desene.
Dintre operele acestuia, amintim:
Lectia de anatomie a doctorului Tulp – Mauritshuis, Haga Rondul de noapte – Rijksmuseum, Amsterdam Portretul artistului cu sevalet – Kenwood House, Londra Ospatul lui Baltazar – Galeria Nationala din Londra Batseba – Muzeul Luvru, Paris Autoportret din tinerete – Galerie Degli Uffizi, Florenta (de-a lungul vietii, Rembrandt a realizat peste 50 de autoportrete, acesta fiind primul, pictat in 1625)Lucrarile lui Rembrandt folosesc tehnica clarobscurului, ce a fost vreme indelungata comparata cu tehnica lui Caravaggio, insa este prea putin posibil ca marele pictor olandez sa fi vazut vreodata picturile italianului. Aceasta tehnica, pe care Rembrandt o stapanea magistral, il va propulsa in randul criticilor ca fiind un mare artist, pe langa tentele psihologice pe care le evidentia in fiecare pictura sau gravura. Iluminatul teatral si scenele inspirate din Biblie sunt tușele care il remarca pe Rembrandt de alti mari pictori ai secolului in care a trait.
Roxana Gîdea(481)