Indiile galante-Andrei Serban

0

Indiile galante-Andrei Serban. Astazi o propunere ca in Pretty Woman, luati avionul si mergeti la Iasi la opera. Problema este ca toate spectacolele sint sold out si trebuie sa le luati cu luni inainte. Dar ce poate fi mai romantic decit o sera la opera, intr-o sala baroca, un spectacol baroc cu o atmosfera pe potriva ?

Dupa ce a pus in scena opera-balet compusa de Jean-Philippe Rameau la Opera din Paris, Andrei Serban a reluat-o la Iasi, unde s-a ocupat si de miscarea scenica, si de lumini. Nu stiu cum a fost la Paris, dar la premiera ieseana a fost o incintare si toata lumea prezenta in sala a plecat zimbind din sala Teatrului National prospat renovata. Prietenul Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, regele dansator, amator de fast, compozitorul ne duce in ceea ce era exotismul la moda in secolul 18, adica zeitatile Greciei anitice, incasi din Peru, turci, indieni din America. Exotism si in distributie, opera ieseana avind balerini japonezi si un solist canadian, tineri, frumosi si talentati. Spectacolul este o incintare de la inceput pina la sfirsit. Muzica, dans, culoare, totul pe scena, in sala, in stal, in loje, la balcon. Corul danseaza cu placere, invadeaza balconul si lojele, balerinii se desfasoara peste tot, peste spectatorii de la parter ploua cu flori si nu mai sti unde sa te uiti pentru ca peste tot se intimpla ceva. Toata lumea isi joaca rolul cu placere si asta se simte.
La premiera finalul a fost apoteotic, cu toata lumea dansind pe scena, inclusiv regizorul, directoarea Operei, ba chiar si dirijorul, care isi conducea orchestra de pe scena.
Laura Guţanu

(380)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *