Lev Tolstoi către fiul său Ilya

0

Stimate prieten Ilya,


Există întotdeauna cineva sau ceva care mă împiedică să-ţi răspund la cele două scrisori pe care mi le-ai trimis și care sunt atât de importante și dragi mie. Mai întâi a fost Baturlin, apoi sănătatea șubredă, insomnia, apoi sosirea lui D., prietenul lui H., despre care ţi-am mai scris. El e acum la un ceai cu doamnele și vorbește cu ele, fără să se înțeleagă cu adevărat între ei; așa că i-am lăsat singuri și am venit să scriu cât de puțin pot din scrisoarea pentru tine.

Chiar presupunând că S. A. cere prea mult de la tine, nu e nimic rău în a avea răbdare; mai ales că ai timp să-ţi întărești convingerile și credința. Acesta este lucrul cel mai important. Dacă nu faci asta, e periculos să te aventurezi departe de țărm fără să vezi celălalt mal.

Primul ţărm este o viață cinstită și bună, spre deliciul tău și profitul altora. Dar există o viață rea, de asemenea – o viață atât de zaharisită, atât de comună tuturor, încât, urmând-o, nici măcar n-o vei conștientiza și poate o să suferi doar în conștiința ta, dacă ai una; dar dacă părăseşti țărmul cel rău și nu vei ajunge la țărmul adevărat, vei suferi amarnic din pricina singurătăţii, reproșându-ți mereu că ți-ai părăsit semenii. Şi îţi va fi rușine.

Pe scurt, ce vreau să spun este că nu trebuie sub nicio formă să te arunci în apă dacă nu știi să înoţi. Fiecare trebuie să fie sincer și să-și dorească să fie bun din toată fiinţa lui. Simţi că poți fi așa? Ştim cu toții ce-ar spune Prinţesa Marya Alexevna despre căsătoria ta: dacă tinerii se căsătoresc fără avere, asta înseamnă copii, sărăcie, plictiseală într-un an sau doi; în zece ani, certuri. Cu alte cuvinte – iadul. Prinţesa Marya Alexevna este o femeie dreaptă și vorbeşte ca un învățat, însă ea nu știe că tinerii se căsătoresc și dintr-un alt motiv, unul numai de ei știut și pe care Prinţesa Marya Alexevna nu-l dibuie, unul ce nu are legătură cu rațiunea sau intelectul, un motiv ce conferă vieţii culoare și care, odată dus la bun sfârșit, este mai emoționant și mai profund decât oricare altul. Dacă acesta este motivul, pentru Dumnezeu, căsătorește-te odată, și contrazice vorbele Prinţesei Alexeevna. Dacă nu, în proporţie de 99 la sută, mariajul nu va aduce nimic bun în afară de nefericiri.

Îţi vorbesc din adâncul inimii mele. Primeşte-mi cuvintele în străfundul inimii tale și cântărește-le bine.

Pe lângă dragostea de fiu, îţi port acea dragoste pe care o ai pentru un om aflat la răscruce de drumuri.

Te sărut pe tine, pe Lyolya, pe Noletchka și pe Seryozha, în cazul în care s-a întors. Suntem cu toții în viață și bine.

scria, Lev Tolstoi

sursa:www.hyperliteratura.ro

(780)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *