Lunga noapte a filmelor scurte

0

Sâmbătă 8 iunie de când soarele apune se desfășoară „Noaptea Lungă a Filmelor Scurte”. Evenimentul a ajuns la a 5-a ediție și va prezenta scurtmetrajele premiate și apreciate din ultimul an. Evenimentul se va întâmpla la Turbohalle sub cerul plin de stele, sperăm, și feriți de stropii de ploaie sau furtună. Vor fi 6 ore de drame, tragedii, animații și Sf-uri pentru circa 2000 de oameni care își pot achiziționa bilete cu prețul cuprins între 30-35 lei.

Program Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2013-conform shortsup.ro

20:30: DJ set Electric Brother, board-games & visuals show

21:00  OpenUP

Cum a apărut Longbird/ The Making of Longbird(r. Will Anderson, Marea Britanie, 2011) 16’ Animația proaspăt câștigătoare la Bafta vine în premieră la ”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte”. Regizorul Will Anderson a uimit juriile internaționale cu modul inovator de a reda confruntarea directă dintre creator și personaj. Un documentar amuzant și emoționant care recuperează identitatea clasicului personaj rusesc ”Long Bird”.

Blu (r. Nicolae Constantin Tanase, România, 2012) 15’ a câștigat premiul GOPO pentru cel mai bun scurtmetraj românesc al anului 2013. Vechea Dacie a familiei se strică, iar Mara şi părinţii ei încearcă să o pornească, măcar până acasă. În jurul motorului stricat, cei trei încearcă să repare şi relaţiile dintre ei.

Asad (r. Bryan Buckley, Africa de Sud / SUA, 2012) 18’ Povestea unui băiat somalez care încearcă să supraviețuiască într-un orășel bântuit de război. Nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film scurt de acțiune.

Gustare pentru păsări/ Birdfood (r. Richard Keane, Irlanda, 2012) 5 Ce faci atunci când ești nevoit să-ți împarți prânzul cu un grup de porumbei înfometați? Animație cu extra-doză de umor distinsă cu mențiune specială la Aspen Shortfest.

Afis-Noaptea-Lunga-2013-203x300Pauză (15’)

22:15 WarmUP

Oh Willy (r. Emma De Swaef, Marc Roels, Belgia/ Franța/ Olanda, 2012) 17’ Câteodată e nevoie de ani de rătăciri ca să-ți găsești locul în lume. Willy se întoarce în comunitatea de nudiști în care a crescut pentru a-și vizita mama bolanavă și, năpădit de amintiri, decide să se refugieze în pădure.  Animație care a prins din zbor 70 de premii la festivaluri internaționale printre care și trofeul Sundance.

Bad Penny (r. Andrei Creţulescu, România, 2012) 12 Într-o noapte, în preajma sărbătorilor, într-un parc pustiu, doi hoți de buzunar jefuiesc un individ straniu.

Colecționar de umbre/ The death of a shadow (r. Tom Van Avermaet, Belgia / Franta, 2012) 20’  În schimbul unei noi vieți pe pământ, soldatul Nathan trebuie să colecționeze 1000 de umbre. Însă în cursa contratimp se îndrăgostește de o muritoare și e nevoit să-și schimbe toate planurile. Suprarealismul belgianului Tom Van Avermaet a impresionat juriul de la LA Short Fest care i-a acordat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Julian (r. Matthew Moore, Australia, 2011) 14’ La 9 ani, Julian e rebel, sincer și hotărât. Vrea ca lumea din jur să poarte amprenta propriei gândiri și asta îl va defini și mai târziu în viața de adult. Povestea spusă de Matthew Moore cu imaginație și umor a câștigat Ursul de Cristal la Berlin International Film Festival 2012. În 2013,  Institutul Australian de Film i-a acordat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

Pauză (15’)

23:30 WinnersUP

Edmond, măgarul/ Edmond was a dunky (r. Franck Dion, Franța/Canda, 2012) 14 Edmond își descoperă adevărata identitate într-o banală zi de lucru. Dar atunci când devine el însuși se îndepărtează complet de ceilalți. Cel mai bun scurtmetraj canadian la Toronto Worldwide Short Film Festival și premiul juriului la Annecy International Animated Film Festival.

În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013) 20’ este scurtmetrajul care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013. A câștigat premiul al treilea în cadrul competiției Cinefondation dedicată peliculelor studențești. Un film curajos ce face radiografia cuplului modern. După ce încearcă din răsputeri să se despartă, George (Ionut Vișan) și Cristina (Maria Mitu) ajung la o dilemă complicată: nu pot trăi nici împreună, nici separat. Un scurtmetraj oferit de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București.

Cui i-e frică de zbor?/ Fear of flying (r. Conor Finnegan, Irlanda, 2012) 10 Personajul animației câștigătoare la L.A. ShortFest e o pasăre fricoasă care face tot posibilul pentru a evita călătoria spre sud la venirea iernii.

Înainte de stingere/ Curfew  (r. Shawn Christensen, SUA, 2012) 19’ Câștigătorul Oscarului de anul acesta e o poveste emoționantă care extrage tot ce-i mai bun din farmecul filmelor newyorkeze. Richi își întâlnește pentru prima dată nepoata în vârstă de 9 ani și  descoperă că un eveniment întâmplător îți poate schimba viața.

Pauză (15’)

01:00 GoingUP

Talismanul salvator/ The amber amulet (r. Matthew Moore, Australia, 2013) 23’Fiecare din noi ascunde un potențial nedescoperit.  De ce ai nevoie pentru a deveni super-erou pentru cei de lângă tine? Un dram de curaj și un talisman norocos. Ficțiune distinsă cu Ursul de Cristal la Berlin International Film Festival.

3 minute întârziere/ The mass of men(Gabriel Gauchet, Marea Britanie, 2012) 17’ Ce se poate întâmpla când întârzii 3 minute la întâlnirea cu un agent de recrutări? Poți să-ți pierzi viitorul jobul sau să-ți pui viața în pericol. Scurtmetraj distins cu premiul publicului la Bilbao International  Short Film Festival si premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Locarno International Film Festival.

După Fel și Chip (Paula Paula Onet, România, 2012) 21 Dacă ai putea alege o singură fotografie a ta prin care ceilalţi să îşi amintească mereu de tine, pe care ai alege-o? Documentarul Paulei Oneț a fost selectat anul acesta la Cannes, secțiunea ”Short Film Corner”.

Împotriva legii/ Dura Lex (r. Anke Blondé, Belgia, 2011) 18’ O mamă singură, un caz penal și o alegere dificilă. 18 minute de dramă intensă care te țin cu sufletul la gură, despre vulnerabilitatea umană și absurdul legilor. A câștigat 3 premii la Palm Springs International Shortfest printre care și premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de acțiune.

Numărul 82 (r. Calum MacDiarmid, Marea Britanie, 2012) 6 Comedie neagră care urmărește traseul unui poștaș prin colțurile întunecate ale unei suburbii engleze. Cel mai bun scurtmetraj la Dresden Film Festival.

Pauză (15’)

02:30 KeepUP

Am văzut o pumă/ Could see a puma (r. Eduardo Williams, Argentina, 2011) 18Un grup de tineri sunt aruncați accidental într-o călătorie inițiatică: de pe acoperișurile înalte blocurilor până la cele mai întunecate zone ale cartierului. Scurtmetraj câștigător al trofeului Timishort Film Festival.

Evadarea lui Jimmy/ The man that got away (r. Trevor Anderson, Canada, 2012) 25’ Un musical inovator și excentric care a luat premiul DAAD la Festivalul de Film de la Berlin. Regizorul canadian Trevor Anderson mixează muzica cu narațiunea personalizată. Rezultatul: 6 melodii originale ce compun portretul profund al unchiului Jimmy, un fost dansator de Brodway.

Helmut (r. Béatrice Masson, Franța, 2012) 8’ aduce în program umorul absurd, cu un scurtmetraj ce a primit premiul pentru cea mai bună comedie la Clerrmont Ferrand. Ciocnirea dintre două generații nu e niciodată ușoară. O mamă la vârsta a treia își initiațiază fiica rebelă în fanteziile propriei adolescențe.

Zi de vizită/ A fabrica(r. Aly Muritiba, Brazilia, 2011) 15 O mamă riscă tot pentru a-și ajuta fiul deținut într-un penitenciar brazilian să dea un telefon important. 60 de premii la festivaluri de film din toată lumea printre care Warsaw International Film Festival și Toronto Worldwide Short Film Festival.

Viața nu mă sperie/ Life doesn’t frighten me (r. Stephen Patrick Dunn, Canada, 2012) 14 Când ai 13 ani, viața e mai complicată decât mare. Descoperi că ai nasul prea mare, nu-ți mai recunoști părinții și prietenii, cauți un semn care să te aducă mai aproape de realitatea confortabilă de odinioara. Scurtmetraj indie premiat la Tribeca Film Festival și Toronto Film Festival.

Pauză (15’)

03:50 WakeUP

Întoarcerea/ Return (r. Shay Levi, Israel, 2012) 19’ ne duce la limita dintre două spații culturale total diferite cu o poveste despre apartenență și transformare. Un tânăr revine în orașul natal din Israel după o călătorie în India și realizează că nimic nu mai poate fi la fel. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Chicago International Film Festival.

Iubire încâlcită/ L’amour bègue (r. Jan Czarlewski, Elveția, 2012) 20 Când iubești nu e niciodată simplu să spui ce simți. Cu atât mai puțin pentru Tim, un tip inteligent, arătos, dar bâlbâit. Va reuși totuși să lege 2 cuvinte pentru a câștiga inima Victoriei?

Mina de sare/ Salar (Nicholas Greene, SUA/Marea Britanie/Bolivia 2011) 19’ Două vieți complet diferite se intersectează într-un sat izolat din Bolivia: un medic ce-și caută evadarea și un miner bolivian grav rănit. Un scurtmetraj emoționant distins cu premiul cel mare la Austin Film Festival.

Ce nu mi-a spus tata/The Things My Father Never Taught Me (r. Burleigh Smith, Australia, 2012) 7’ Niciodată nu e prea devreme pentru o discuție despre fete în relația tată-fiu. Melvin îi povestește fiului său de 3 ani despre cum stă treaba cu agățatul. Film scurt premiat la Canada International Film Festival și Cambridge Film Festival.

(383)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *