Migrena se poate trata

0

Prima atestarea a migrenei a apărut la egipteni prin 1500 ÎC, de atunci și până în prezent este cea mai comună afecțiune fără a fi descoperită cauza ce o provoacă. În ciuda longevității sale singura cunoscută este că se prezintă ca o durere gravă de cap și uneori stări de vomă.  De fapt este o afecțiune neurologică ce afectează sistemul nervos central și este acompaniată de o întreagă suită de simptome.

Conform unui studiu, unul din 10 Britanici suferă de migrenă și una din 5 femei sau unul din 20 de bărbați sunt afectați de acest sindrom. Este a noua cauză din lume de incapacitate la locul de muncă și este mai des întâlnită decât diabetul sau astmul. Tot un studiu atestă că 70% dintre suferinzi au avut în familie un caz de migrenă, astfel că este dovedit că principala cauză este cea genetică de dobândire a migrenei.

Este greu de tratat și descoperit simptomatologia deoarece nu există doi subiecți care să prezinte aceleași tipuri de durere. Este diferită de la un om la altul ș ide aceea nu se poate spune exact ce o tratează; unora le face rău ciocolata, altora nu, unora vremea sau un pahar de vin…

Un „analgezic” general valabil, până acum, este cafeaua. De ce cafeaua? Pentru că are calitatea de a fi vasodilatator și printr-o circulație sanguină mai bună, oxigenarea celulelor este mai rapidă și absorția medicamentelor se face mai rapid.

Un nou studiu care cercetează cauzele apariției migrenei, dua speranțe celor afectați de aceasta. Experții de la Institutul Trust Sanger spun că au găsit 5 regiuni ale ADN-ului ce conțin gene care au legătură cu migrenele. Astfel că 14% dintree adulți sunt afectați de aceasta cu manifestări severe de durere de cap în zona frunții sau pe o parte a capului. Oamenii de știință spun că este foarte greu de aprofundat efectelee și cauzele acestei boli deoarece subiecții sunt perfect sănătoși când nu au dureri.

Din cercetările de până acum, pe mai mult de 100.000 de oameni, s-a stabilit că genele asociate migrenei sunt interconectate și pot afecta chimia creierului, a celulelor acestuia.  Dr. Padhraig Gormley, unul dintre cercetători spune:” la un nivel fundamental biologic, nu putem determina ce provoacă migrena. Mulți dintre subiecți încep să prezinte dureri la stimuli precum lumina, zgomotul sau aglomerația.

Concluzia celor care au studiat până acum migrena și ADN-ul uman este relativ simplă: dacă cineva prezintă cele 5 zone în structura ADN-ului ce conțin gene migrenoase este foarte posibil ca pe parcursul vieții să dezvolte această afecțiune.

Dacă partea științifică ne-a arătat cât de cât cine este responsabil pentru durerile de cap și stările vomitive să căutăm și niște remedii la îndemâna oricui.

Cum tratăm migrena

1. Somn

Nici prea mult, nici prea puțin. Acesta este secretul principal, în reglarea durerilor de cap. Un somn prelungit nu face bine nimănui dar nici unul insuficient. Astfel că încercați să dormiți suficient pentru corpul și mintea dvs. ( unii oameni pot avea nevoie de 6 ore de somn, alții de 8)

2. Întuneric

S-a stabilit că migrena dezvoltă sensibilitate la lumină; astfel că dacă vă cuprinde insuportabila durere, izolați-vă într-o încăpere sau zonă cu cât mai puțină lumină.

3. Gheață

Să aveți la îndemână gheață pe care să o puneți într-un prosop pe fruntea dvs., pentru a deveni tolerabilă durerea.

4. Alimentația, băile relaxante și nivell hormonilor

E important ce, cât și când mâncați. Dacă vă pute’i ocntrola și urmări alimentația e mai ușor să observați care anume dintre alimente vă provoacă stare de bine și care nu.

În unele cazuri s-a dovedit că nivelul scăzut de progesteron crește frecvența și severitatea durerii migrenelor. Dacă durerile apar mai des în 2 săptămâni înaintea mensturației, consultați-vă doctorul pentru a vă verifica nivelul progesteronului.

O baie relaxantă la lumină difuză vă vor crea deasemenea o stare de bine.

Miruna Pop

(525)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *