Pictorul italian Gentile Bellini

0

 S-a născut în 1429 făcând parte dintr-o familie de pictori renumiţi: tatăl său Jacopo Bellini,fratele său Giovanni Belinni şi fratele său vitreg Andrea Mantegna.  Numele de Gentile l-a primit după maestrul tatălui său pe care il chema Gentile de Fabriano şi pe care acesta îl aprecia foarte mult.

Deși astăzi Gentile este adesea văzut în umbra membrilor din familie care au fost celebri , în timpul său a fost considerat printre cei mai mari pictori în viață din Veneția.

 Primul tablou semnat de Gentile a fost în 1445 şi se numeşte“The Blessed Lorenzo Giustinian”, una dintre cele mai vechi picture în ulei care a supravieţuit în Veneţia. În 1460 a lucrat împreună cu tatăl şi fratele său Giovanni la bolta bazilicii Gattamelata al Santo din Padova, iar în 1466 se ocupă cu decorarea celebrei Scuola Grande din San Marco.

În 1479, Gentile este trimis de către senatul veneţian  în noua capitală otomană, la Constantinopol, ca parte a acordului de pace între Veneţia şi turci. Rolul său nu a fost doar de pictor într-un loc exotic ci şi de ambasador cultural pentru Veneţia. Acest lucru a fost important pentru Mehmed al II-lea Cuceritorul deoarece era deosebit de interesat de arta şi cultura din Italia şi işi dorea să aibă un portret pictat de unul din artiştii italieni. În cele din urma Gentile a realizat celebra pictură ce înfăţişează portretul sultanului ce se află astăzi în Londra la Galeria Naţională.

 A murit pe 23 februarie 1507, fiind îngropat în Bazilica di San Giovanni e Paolo.

           Opere ce astăzi se află expuse în Muzee:

–          Miracolul Adevaratei Cruci de lângă podul San Lorenzo – Galeria Academiei din Veneţia

–          Madona şi copilul – Galeria Naţională din Londra

–          Mehmed al II-lea Cuceritorul – Galeria Naţională din Londra

–          Portretul Catherinei Cornaro, regina Ciprului – Budapesta

–          Schimbarea la faţă a lui Hristos – Muzeul Correre din Veneţia

–          Hristos mort şi susţinut de doi îngeri Muzeul Correre din Veneţia

Raluca Faibis

 

(358)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *