Plimbare in trecut

0

Prima locomotiva cu abur a fost construita in 1803 de catre Robert Trevithick si era destinata circulatiei pe drumuri si nu pe cai ferate, in anul urmator, 1804, Matthew murray inventeaza locomotiva cu abur ce se deplaseaza pe sine din lemn, de la acesti primi pasi s-a ajuns ca astazi locomotivele sa arate si sa atinga viteze uluitoare. Cele mai interesante drumuri pe care le mai puteti parcurge cu locomotivele cu aburi sunt:

Mount Rainier Scenic Railroad, Washington

In fiecare weekend, vizitatorii sunt invitati sa urce la bordul “istoriei”. Dupa o calatorie  captivanta pe versantii sudici ai muntelui Rainier, trenul ajunge la capatul liniei, la Mineral unde puteti admira cea mai mare colectie de locomotive cu abur din lume si sa ascultati istoria ce se afla in spatele acestora, dupa care veti face cale intoarsa la Elbe. Pe parcursul drumului puteti vedea elani, ursi, vulturi si multe alte vietati ce se sperie zi de zi de fluieratul locomotivei.

Puffing Billy Railway, Australia

Ecartamentul ingust al caii ferate va poarta intr-un tren cu aburi vechi de un secol, de la Belgravia pana in Gembrook. The Railway este marele supravietuitor  din cele patru linii experimentale utilizate pentru a dezvolta zonele rurale la inceputul anilor 1900. Plimbarea pe dealurile sudice ale lantului muntos Dandenong acompaniata de cantecul pasarilor si cu mirosul de eucalipt simtit la trecerea prin Menzies Creek va face sa va doriti repetarea acestei experiente.

Calea-ferata-Ffestiniog-Tara-GalilorCalea ferata Ffestiniog, Tara Galilor

Initial construita pentru a transporta gresie din muntii Moelwyn catre cheiurile de la Porthmadog, calea ferata Ffestiniog  funtioneaza astazi pentru a oferi turistilor ocazia de a face o plimbare cu una dintre cele mai vechi locomotive folosite pe aceasta  linie. Dupa o urcare de 213 metri spre Blaenau Ffestiniog, puteti vizita marile mine de gresie.

Austin & Texas Central Railroad, Texas

Daca vreti sa va simtiti ca in anul 1920, trebuie sa faceti o plimbare cu trenul River City Flyer. Are aerul trenurilor vechi insa complet modernizat. Plimbarea va ofera o priveliste mirifica a peisajelor texane. Acesta pleaca din Austin, merge de-a lungul fluviului Colorado, trece printre plantatiile de bumbac din prerie, ajung la Litting si inapoi spre Austin. Acest traseu poate fi parcurs pe toata perioada anului insa trebuie sa va faceti rezervare din timp.

Calea ferata centrala, Peru

Aici puteti vedea peisaje cu adevarat spectaculoase, deoarece trenul ajunge la inaltimea de 4783 de metri dupa ce parcurge o distanta de 145 de kilometri. Trenul trece  pe marginea unor defileuri adanci, prin tuneluri sapate in roca, peste poduri si urca o succesiune de serpentine. Pe unele portiuni puteti observa 4 niveluri suprapuse de cale ferata.

Trenul-Iacobit-ScotiaTrenul Iacobit, Scotia

Pentru a putea vedea fabuloasa panorama a Insulelor Hebride trebuie sa va plimbati cu trenul Iacobit. Acesta pleaca de la Fort William, traverseaza Great Glen, ocoleste lacul Eil, trece prin viaductul Glenfinnan, oprindu-se in final la Mallaig. Trenul circula pe toata perioada anului, insa vara este indicat sa va faceti rezervari pentru a fi siguri ca veti reusi sa va bucurati de o astfel de experienta.

Calea Ferata Montana Nilgiri, India

Calea ferata ce trece prin masivul Nilgri este atat de fascinanta incat a fost inclusa in Patriomoniul Mondial UNESCO. Trenul ajunge deasupra nivelului marii la 2268 de metri urcand pe o portiune de 45 de kilometri de la Mettuppalaiyam pana la Ootacamund si pentru ca drumul este foarte abrupt, pe una din portiuni, trenurile sunt trase la deal de un sistem de cremaliera actionat de aburi.

Harzer Schmalspurbahnen, Germania

Pe aceasta linie cu ecartament de un metru, trenul circula de la Wernigerode pana la Nordhausen. Drumul anevoios si abrupt trece prin padurile si peisajele rurale ale Parcului National Harz, circuland chiar si iarna, cand conditiile nu sunt tocmai favorabile.

 Calea ferata a copiilor, Budapesta

Calea ferata a fost construita in epoca sovietica, pe vremea cand copii intre 10 si 14 ani doreau sa lucreze la Caile Ferate, dar trenurile, bineinteles ca sunt conduse de adulti. Multe obiective turistice din Budapeste pot fi vazute din tren, la fel si caprioarele, bufnitele si mistretii din paduri. Trenul circula tot anul, doar iarna,avand programul mai scurt.

mocanitaMocanita

In Romania puteti experimenta o calatorie cu Mocanita in zona Maramuresului la Viseu, o plimbare de cateva ore va va destinde si va va purta pe meleaguri mioritice aproape neafectate de industrie. Linia ferata de la Viseu a fost construita in 1933 si functioneaza inca de atunci. In perioada septembrie-noiembrie va puteti plimba cu Mocanita de joi pana duminica si daca doriti sa va petreceti Sarbatorile de iarna in zonă, puteti rezerva din timp un loc in celebrul tren.

 [jwplayer mediaid=”15102″]

Miruna Pop

(425)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *