Podurile lumii (II)

0

 Podurile lumii:

Podul-Portul Sydney-Sydney-AustraliaPodul din Portul Sydney, Sydney, Australia

Podul din portul Sydney  a fost construit in 1932 si ofera posibilitatea de a circula pe el in mai multe moduri pentru ca acesta detine 8 benzi de circulatie, 2 linii de tramvai, piste pentru biciclisti si trotuar pentru pietoni. “ Batranul umeras” asa cum a fost numit de localnici, din cauza formei pe care o are, este cel mai inalt pod arcuit de otel din lume, punctul maxim fiind la 134 de metri inaltime deasupra nivelului apei.

Podul Carol-Praga-CehiaPodul Carol, Praga, Cehia

Pasiti dincolo  de arcadele masive in stil gotic si intrati pe acest minunat pod medieval cu sculpturi baroce.  Constructia acestuia a durat 45 de ani – a inceput in 1357 si a fost terminat la inceputul sec al XV-lea. Are o lungime de 515 metri, o latime de 9,50 metri iar pavarea este la 13 metri deasupra raului Vitava. Legenda spune ca in mortar au fost amestecate si galbenusuri de ou pentru a consolida constructia. La inceput a fost numit Podul de Piatra, apoi Podul Praga, urmand ca in 1870 sa primeasca numele de Podul Carol pentru ca a fost construit din ordinul regelui ceh Carol al IV-lea.

Podul, principala ruta pietonala  ce leaga Orasul Vechi de Mela Strana va ofera o imagine de basm asupra Pragai, dominata de magnificul castel.

Podul_Vechi_din_FlorentaPodul Vechi, Florenta, Italia

Este considerat cel mai vechi pod din Florenta. Infatisarea pe care o are acum dateaza din anul 1345 cand a fost construit in locul unui alt pod ce fusese distrus de inundatii.  In magazinele construite pe pod puteti gasi atat bijuterii moderne la preturi acceptabile cat si antichitati extraordinar de scumpe. In 1565, pe deasupra magazinelor, din ordinul Ducelui Florentei , Cosimo I de Medici,  s-a construit un pasaj ce uneste Galeria Uffizi cu Palatul Pitti, aflat pe partea cealalta a raului Arno. Pasajul poarta numele de Coridorul Vasari si pentru ca afost transformat in muzeu, poate fi vizitat numai cu rezervare in prealabil.

Podul Vechi este singurul din Florenta ce a scapat fara nici o zgarietura dupa bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial

Podul Clifton-Bristol-AngliaPodul Clifton, Bristol, Anglia

Imbinand firesc eleganta cu utilul si forta, acest pod este o capodopera clasica. Proiectat la inceputul secolului XIX de eminentul inginer Isambard Kingdom Brunel , podul se intinde deasupra defileului Avon la o inaltime de 75 de metri. Desi a fost construit pentru a fi traversat de trasuri trase de cai si pietoni, el sustine zilnic greutatea a 12.000 de vehicule motorizate. Peste 30 de specii rare de plante cresc in zona defileului, motiv pentru care Podul Clifton ramane obiectiv turistic in Bristol.

Podul-Carrick-a-Rede-Irlanda de NordPodul  Carrick-a-Rede, Irlanda de Nord

Inspirati aerul curat al Oceanului Atlantic intr-o regiune in care frumusetea naturii ramane neatinsa.  Podul din franghii care se leagana necontenit, este suspendat la 24 de metri deasupra stancilor si face legatura intre continent  si zonele de pescuit de pe insulele aflate in apropiere de tarm. De-a lungul timpului a fost refacut de mai multe ori si in diferite feluri,  ajungand la forma de acum in anul 2000.Trebuie precizat ca nu este recomandat pentru cei slabi de inima.

Arina Wiesel

(487)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *