Cele mai faimoase biblioteci din lume (III)

1

Biblioteca Publica-Indianapolis-SUA Cele mai faimoase biblioteci din lume 

Biblioteca Publica Indianapolis, USA

Aceasta biblioteca indiana reuseste sa echilibreze influente vechi si noi intr-un mod revigorant unic. Cladirea originala finalizata in 1917, este situata in partea din fata a complexului, iar in spatele acesteia se afla o cladire masiva modernizata in 2007. Prima cladire a fost proiectata in stil doric grecesc si este adesea numita una dintre cele mai remarcabile biblioteci arhitecturale din SUA. A doua cladire este cat se poate de moderna fiind facuta numai din sticla si panouri de lemn.

Biblioteca Centrala-Los Angeles-USABiblioteca Centrala, Los Angeles, USA

La fel ca si Biblioteca Publica Indianapolis, Biblioteca Centrala din Los Angeles are un echilibru izbitor intre arhitectura veche si noua. Cladirea bibliotecii a fost initial finalizata in 1926 si a prezentat influente din arhitectura veche egipteana si  renascentista, inclusiv piramide si mozaicuri. O renovare in 1993 a adaugat o noua aripa cu influente moderniste ce include mai mult spatiu de stocare pentru colectarea tot mai mare a muzeului. Este considerata cea de-a treaia biblioteca, ca si marime din Statele Unite si se afla pe lista Registrului National al locurilor istorice.

biblioteca-de-stat-din-New-South-Wales-AustraliaBiblioteca de Stat din New South Wales, Australia

A fost construita in 1845 si este considerata  cea mai veche biblioteca din Australia. Cea mai celebra si uimitoare parte a bibliotecii este aripa Mitchell, care a fost finalizata in 1910. Denumirea a primit-o de la David Scott Mitchell, care a avut o colectie fantastica de carti vechi. Biblioteca gazduieste acum peste 5 milioane de articole,  2 milioane de carti si 1,1 milioane de fotografii.

biblioteca-nationala-din-ChinaBiblioteca  Nationala din China

Daca sunteti in cautarea de informatii despre istoria antica a Chinei, cladirile vechi ale Bibliotecii Natioanele ar putea fi un loc bun cu care sa incepeti. Ele servesc o gama larga de carti istorice si vechi manuscrise – unele incrise chiar pe carapace de  testoase. Si desi cladirile in sine sunt concepute intr-un stil traditional chinezesc, au fost finalizate abia in 1987.

Biblioteca-Raza-IndiaBiblioteca Raza, India

Biblioteca Raza a fost finalizata in 1904 si a fost candva parte a unui palat. In timp ce alte proprietati  ale familiei regale au fost lasate sa se naruie, biblioteca este inca protejata de guvernul indian  –  una din putinele monumente protejate din tara. Aici se gasesc  17.000 de manuscrise rare si 5000 de picturI in miniatura.

Marea Casa de Sstudiu a Poporului-Coreea de NordMarea Casa de Studiu a Poporului, Coreea de Nord

Casa studiului a fost finalizata in 1982 in onoarea lui Kim II-Sung, cand acesta a implinit 70 de ani.   Are 600 de camere,  cu o capacitate de 30 de milioane de carti. Fiind adapostite in Coreea de Nord, publicatiile straine sunt disponibile numai cu permisiune speciala, astfel ca probabil va mai dura un timp pana cand toate rafturile vor fi pline.

(1310)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *