Podurile lumii

0

Probabil ca unele dintre cele mai spectaculoase constructii arhitecturale sunt podurile. Naturale, din fier sau beton podurile lumii ne incanta privirea si ne ajuta piciorul, constructii fabuloase se intind si uneori leaga cele mai indepartate colturi ale lumii. Ce nu stiati despre aceste monumente arhitectonice? Stiati ca cel mai aglomerat pod din lume este podul Howrah din India?  57.000 de vehicule si o multime considerabila de oameni trec zilnic peste acest pod care are  457 m lungime si 22 m latime.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA 1.Podul Brooklyn , New York City

Recunoscut ca  emblema  a orasului New York City, podul  este construit peste East River si leaga cartierul Brooklyn de Manhattan.  Capodopera apartine inginerului  John Roebling si a fost considerat cel mai mare pod suspendat din lume in 1883 cand acesta a fost finalizat.

      

Puente-de-la-mujer-Buenos-Aires2. Puente de la Mujer, Buenes Aires, Argentina

Strazile cartierului Puerto Madero din Buenos Aires poarta nume de femei si aceasta este singura legatura cu traditia pe care o  mai pastreaza incredibilul  pod in consola Puente de Mujer.  Cu o lungime de 150 de metri si o latime de 5 metri, podul detine si o sectiune mobila ce permite trecerea ambarcatiunilor. A fost inaugurat pe 20 decembrie 2001 sub amprenta arhitectului spaniol Santiago Calatrava.

    podul-din-iarba  3.  Podul Q`eswachaka, raul Apurimac, Peru

Singura materie din care este facut, este o specie locala de iarba numita Qoya  si este realizat manual in fiecare an  folosind o tehnica veche a incasilor. Acesta are o lungime de 120 de metri si se leagana deasupra raului Apurimac la o inaltime aproximativa de 3960 de metri. Pentru ca fibrele podului se deterioreaza repede, in fiecare an, in a doua saptamana a lunii iunie circa 1000 de femei si barbati din mai multe comunitati andine, se aduna la podul  Qeswachaka pentru ceremonia de reconstructie.  Firele lungi de Qoya sunt tesute in cabluri groase si lungi, ce sunt legate de trunchiuri de  eucalipt ingropate la capetele podului. Bineinteles ca exista si posibilitatea de a construi un pod modern insa locuitorii comunitatilor andine vor sa pastreze vii traditiile vechi de secole

     Podul-Dagu-Tianjin-China  4. Podul Dagu, Tianjin, China

Daca veti merge in Dagu, al treilea oras ca marime din China, veti putea  admira elegantul pod  ce este format din doua arcade, una mai mare si una mai mica.  Acesta este construit sa reziste la inundatii si cutremure,simbolizeaza soarele, luna si stelele,insotind dragonul dansator al raului Hai.

      

Podul-Spean-Praptos-Cambodgia5. Spean Praptos, Kampong Kdei, Cambodgia

Acest pod exotic din secolul XII, construit in timpul domniei regelui  Jayavarman VII, este cel mai mare de pe reteaua de drumuri construita de regii-zei al khmerilor, cei care au ridicat si complexul de temple de la Angkor Wat. Aceasta minune a ingineriei are 85 de metri lungimme, 21 de arce si 4 statui originale, sapate in blocuri masive de piatra, infatisand serpi de straja la capetele podului. Este unul din putinele poduri din epoca Imperiului Khmer ce au supravietuit in zilele noastre.

Arina Wiesel

(462)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *