RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Fericirea este scopul suprem al oricărui om, de fiecare dată când suntem întrebați ce ne dorim spunem fără doar și poate, că vrem să atingem starea de fericire. Sănătatea noastră și a apropiaților, un câștig generos la loto, o întâlnire cu un vechi amic, propria nuntă, nașterea unui copil și altele sunt motive care ne dau senzația fericirii. Senzație, da ați citit bine pentru că unele studii ne dau total logica peste cap și arată că fericirea constă în altceva.
1. Un studiu ce a vrut să „măsoare ” gradul de fericire al proprietarilor comparativ cu cel al chiriașilor a demonstrat că a avea o proprietate nu e fericirea cea mai mare. Proprietarii nu sunt mai fericiți decât chiriașii, motivul? Chiriașii se pot muta mai ușor și mai repede pentru că nu au o proprietate, în schimb proprietarul nu poate face același lucru și cu aceeași lejeritate. Altfel spus, ideea că se pot muta oricând, deci că nu au constrângeri legate de căratul mobilei și vânzarea imobilului, produce mai multă fericire în rândul chiriașilor decât în cel al proprietarilor.
2. Un alt sudiu relevă că fericirea oamenilor este semnificativ în creștere când achiziționează experiențe în detrimentul lucrurilor. Experiența este mai presus de material. Cumpărarea de vacanțe, bilete la concert și participări la conferințe aduce mai multă satisfacție decât achiziționarea de haine, gadget-uri și mașini. Explicația ar putea fi destul de simplă, prin experiențe cât mai multe și variate ne asigurăm amintiri clare pe care le putem asocia cu o perioadă bună din timpul vieții noastre și le putem comenta la bătrânețe cu nostalgie, sau ar putea fi privite și ca un bonus în discuțiile viitoare cu prietenii; e evident că cel care are ce povesti este cel mai interesant și de departe cel mai căutat.
3. Daniel Gilbert cunoscut profesor de psihologie de la Harvard spunea în finalul unui interviu că pentru a fi fericit e suficient să urmeze fiecare sfatul pe care bunica dânsului i l-a dat: “Find a nice girl, have children, settle down.” ( găsește o fată bună, fă copii și așează-te la casa ta). Ei bine nici asta nu e chiar așa de simplu, sau poate că o fi dar studiile spun iar, că oamenii căsătoriți sunt mai puțin fericiți decât cei necăsătoriți. Diferențele sunt ușor de recunoscut, libertatea și independența sunt atribute ale omului fără de care nu îl putem defini. Asumarea responsabilității pentru doi, sau dacă apare și un copil pentru trei, e inevitabil să nu ne umbrească serotonina și să ne introducă în lumea tenebroasă a nefericirii. Efectul lunii de miere și al nunții trece mai rapid decât vă puteți imagina. Pe scurt ideea ar fi că oamenii care au ales să-și pecetluiască soarta la Primărie sunt mai puțin fericiți decât eternii burlaci din …varii motive.
Fericirea nu e un lucru mărunt, nici rar și nici des; n-am putea trăi numai zile fericite pentru că nu suntem construiți emoțional pentru a exalta într-o continuă fericire, însă rețeta fericirii o deține fiecare dintre noi și nu e nici secretă și nici de neatins. Lucrurile mărunte s-au dovedit a fi aducătoare de satisfacții ce ne determină fericirea. Astfel că aplecați-vă către esențele din voi și veți știi cu siguranță care e secretul fericirii voastre. Studiile nu au demonstrat, încă, dacă râsul îngrasă sau ne strică, dacă buna dispoziție ne-o asigurăm doar din fapte mărețe și dacă prezența oamenilor dragi ne afectează negativ gradul de satisfacție. Așa că putem zâmbi mult, putem face lucruri mici și ne putem întâlni cu fețe luminoase pentru a ne hrăni emoțiile pozitive. Deci pentru azi și mâine be happy!!!
Raluca Faibiș
(678)