Tendinte 2013 in lumea virtuala (II)

0

Internetul mobil trece de la browser la aplicatii.

Tot Analysys Manson ne informeaza ca, in urmatoarele 12 luni, Android si iOS isi vor creste procentele pe piata telefonelor inteligente (respectiv de la 56,4% la 58,1% si de la 21,5% la 22%), in timp ce Symbian va pierde 3,2% din piata, pentru a disparea de tot in 2016. Toata aceasta bulversare pe piata sistemelor operationale nu va împiedica noi OS mobile sa vadă lumina zilei in acest an. Pe lângă sistemele despre care am vorbit mai sus, la care se adaugă Windows Phone 8 ( fără a-l uita pe 7.8), cu lotul de telefoane Lumia 920, 820, 620 – HTC 8X, 8S Samsung Ativ S – Huawei W1, si Bada a lui Samsung, iată-i si pe noii veniți sau mai bine-zis noii anuntati in 2013:
–  Blackberry 10: Noul OS a lui Blackberry care ar trebui sa echipeze Blackberry Z10 et Blackberry X10 din 30 ianuarie 2013.
–  Firefox OS : OS mobil a lui Mozilla ar trebui sa soseasca anul acesta pe un portabil ZTE
–  Tizen : un nou sistem operațional Open Source pe care un mare numar de operatori si fabricanti de mobile il urmaresc indeaproape. Samsung ar trebui sa fie primul care sa propuna un mobil cu Tizen in 2013.
–  Ubuntu Phone OS : Ubuntu ar trebui sa propuna acest sistem anul acesta pana in luna martie. Un telefon Ubuntu este prevazut pentru 2014.
–  Open webOS: descendentul direct al lui webOS, lansat de HP, si care continua sa fie dezvoltat pe numeroase telefoane inteligente si tablete, ultimul echipat fiind Nexus 7.
–  Sailfish OS : un nou OS, bazat pe MeeGo , dezvoltat de foști salariați ai Nokia-ei, ar trebui sa apară pe piata in primăvara aceasta.
–  Windows 8 RT : OS mobile citate mai sus functioneaza toate pe telefoane inteligente iar unele si pe tablete. Acest Windows 8 RT este facut numai pentru tablete. Sigur, el face parte din sistemele operationale mobile, dar pana la urma acesta este atuul unei tablete, sa fie mobila, nu-i asa?
n fata acestei noi piețe de sisteme operationale pe mobile si tablete si a numeroselor aplicatii care le insotesc este de înțeles ca Internetul mobil va fi mult mai ușor de utilizat direct din aplicații. Grupul Gartner indica, de altfel, ca 81,4 milliarde de descărcări (transfere) vor fi realizate din appstores -urile mobile in toată lumea in 2013, fata de 45,6 milliarde in 2012, aplicatiile gratuite reprezentând 90% din piata.
Editorii si dezvoltatorii vor trebui, si ei, sa se adapteze noului stil de viata „cross-device” si „multicanal marketing” al consumatorilor.

Datele informatice bulverseaza piata on-line si meseriile aferente. E-mailul se transforma pentru a se adapta telefoanelor mobile, in special, caci, dupa cum aflam de la Forrester Research, pana in 2017, 78% dintre americani vor accesa e-mailul de pe telefonul mobil. Aceste mesaje vor fi din ce in ce mai personalizate, pertinente si cu obiective bazate pe date in timp real (real-time data). Se pare ca, dupa un studiu realizat de grupul britanic Fournaise Marketing, 73%  din cadrele executive nu mai cred ca marketingul mai poate genera cereri de piata si venituri. Aceasta va aduce cu sine o adevarata schimbare in 2013: actiunile de marketing nu vor mai fi masurate doar in termeni de generare de trafic si de leads, ci vor contribui mai mult la optimizarea proceselor, influentand in mod direct cresterea vanzarilor.

Nicoleta Legare

(384)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *