Tocurile dauneaza grav sanatatii?

0

Femeile poarta tocuri pentru a-si etala piciorul frumos, glezna de caprioara si eventual muschii lucrati din greu la sala, sau poarta pur si simplu pentru ca le place sau ca n-au incotro intr-o anumita conjunctura. Stiti la ce va supuneti corpul cand purtati tocuri? Momentan stim ca majoritatea feminina sufera de dureri cumplite de picioare dupa ce poarta tocuri ametitoare mai mult de o ora pe zi. Cum si ce se afecteaza datorita tocurilor?

1. Talpa

In general piciorul se comporta ca un arc-amortizor pentru restul corpului. Preia din greutatea trupului si incearca sa o distribuie egal, preluand socurile si amortizand greutatea ce apasa pe schelet. Un toc inalt sensibilizeaza acest echilibru pe care il creaza talpa piciorului si poate afecta oasele subtiri din scheletul soldului si al piciorului. Cu cat este mai inalt tocul cu atat impactul pe oase este mai mare. Un studiu releva ca un toc de tip stileto creste presiunea pe partea din fata a talpii  cu mai mult de 30%. Folosirea frecventa a tocurilor forteaza musculatura si oasele si in timp se vor deforma plus ca trebuie sa tineti cont de presiunea mentinuta asupra anumitor nervi ce poate duce la afectiuni ale acestora destul de grave.

tocurile-pot-dauna-grav-sanatatii-calcai-gamba2. Calcâiul si gamba

Purtarea de tocuri forteaza calcaiul sa stea intr-o pozitie nefireasca, pozitie ce restrictioneaza circulatia inferioara, apartita venelor inestetice la nivelul gambelor sau a pulpelor se datoreaza si acestui „sport”. Mersul indelungat pe tocuri anchilozeaza tendoanele lui Ahile, care fixeaxa gamba de calcai, si ar putea afecta stabilitatea corpului. Aceasta intepenire a tendoanelor aduce si un mers nenatural cand ati renuntat la tocuri. Impatimitele tocurilor inalte si ascutite, care nu ofera stabilitate, pot suferi de intinderi acute ale tendoanelor si musculaturii, fapt ce va face imposibila deplasarea fara tocuri, pentru ca piciorul este obisnuit sa stea intr-o pozitie si cand este lasat/folosit intr-o pozitie plata, va deveni dureros si astfel se creaza si dependenta de toc.

3. Genunchiul

Un alt tip de amortizor al socurilor mersului, gneinchiul este cea mai mare articulatie din organism. Este construit sa preia din socuri dar nu la infinit. Folisirea abuziva a incaltarilor cu toc adauga un extra stres articulatiei si grabeste aparitia osteoartritei.

4. Sold

Pentru a merge corect cand purtati tocuri trebuie sa impingeti soldul inainte, sa va arcuiti spatele si sa va expuneti pieptul. Pozitia super sexoasa pe care v-am prezentat-o vine la pachet cu dezavantajele din dotare, muschii si tendoanele soldurilor au de suferit daca sunt supra solicitate, fapt ce aduce deterioarea acestora.

dureri-de-spate5. Spatele

Pentru a functiona pe tocuri coloana depune un efort suplimentar, lucru ce evident ca nu-i este de niciun folos. Specialistii spun ca tocurile trebuie purtate rar si atunci pret de cateva ore si nu mai mult. Efectele asupra coloanei sunt colosale, de la muschii spinali care au de suferit pana la solicitarea excesiva a vertebrelor, toate acestea duc la inflamarea anumitor portiuni din coloana, dureri acute si uneori deformarea acesteia.

Ca orice lucru si proces din viata noastra, trebuie sa gasim un echilibru, nu pledez pentru renuntarea la bijuteriile ce va incalta piciorul cu tocurile cele mai subtiri si suave ci doar pentru a va aminti cateva dintre riscurile la care va supuneti cand le purtati abuziv. Echilibru in toate sa aveti! (inclusiv la mers).

Arina Wiesel

(657)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *