Asiatici bogati si ticniti – Kevin Kwan

0

Dupa ce a facut furori in toata lumea, Crazy Rich Asians a fost tradusa si in Romania. Titlul Asiatici bogati si ticniti da o idee despre continut.

Acum cand toata lumea este fascinata de cultura orientala, cand oamenii de afaceri pleaca in China si Coreea pentru contacte si contracte, o carte usor de citit iti da tie, cititorule, o idee despre ce este aceasta minunata lume noua (pentru noi). In primul rand este o lume in care se mananca mult, asa ca te intrebi cum de sunt toti atat de slabi. Inveti o gramada de lucruri despre bucatariile chinezesti, malaeziene, rafinamentele acestora, dar si despre cum este viata miliardarilor chinezi care cumpara tot-tot si au un standard de viata ridicat cu mult peste ce ne imaginam. Un exemplu: in dressingul de 185 metri patrati cu dulapuri din abanos de Macassar, temperatura este controlata automat. In zona casmirurilor italienesti, a costumelor houndstooth si a blanurilor sint mereu 13◦C; la incaltaminte , 21◦C, temperatura ideala pentru piele, cu umiditatea constanta de 35% ca sa nu transpire pantofii Berluti si Corthay, pentru ca este vorba despre un dressing masculine.
Mici amanunte despre lucruri marunte, pentru ca posesorii unor astfel de garderobe au avioane particulare la dispozitie. Fiecare cu avionul lui, sau al ei, dupa caz. Avion de doamna: Boeing 737-700 personalizat, cu canapele din piele alba, cusuta manual si mese acoperite cu piele lucioasa de sagrin, cu o biblioteca care ocupa o intreaga cabina , o sala de yoga ayurvedica, cu pereti incrustrati cu pietre si podea incalzita din lemn de pin, cu mai multe dormitoare. Un adevarat palat.
crazy-rich-asiansExista si descrierea avionului de domn, dar domnii tin mai mult la marca, asa ca este vorba despre G 5, Falcon 7X, G 650, Bombardier 6000 s.a.m. d. Dar toate aceste amanunte naucitoare ale lumii noi sunt in contrast cu farmecul si rafinamentul lumii vechi, a acelor old money prezenti la Singapore ca in orice alta parte a lumii. Evident ca tot ce inseamna „parvenu” vrea ca prin excese sa ajunga sa faca parte din aceasta lume veche in care nu este primit(a) si care il/o snobeaza. Aparent povestea de dragoste care se deruleaza in toate cele 440 de pagini este despre lupta unei vechi familii fabulos de bogata pentru indepartarea frumosului si desteptului mostenitor de eroina la fel de frumoasa si desteapta, dar care provine dintr-o familie obscura. E tratata ca o gold digger obisnuita, o social climber, ceea ce nu este. In carte mai sant si alte categorisiri despre care habar n-am fi avut: chinezii din Singapore sint pe cea mai de sus treapta , dupa care urmeaza cei din Hong Kong, Taiwan, cei din China continentala sint plasati jos de tot. Nici chinezii americanizati nu sint mai bine plasati. Dar aceste detalii si multe altele sunt strecurate in roman de autorul lui , Kevin Kwan, nascut si scolit la Singapore, trecut prin universitati americane, actualmente locuitor al New York-ului, care cunoaste aceasta lume din interior.
Dupa lectura, “bietii” nostri milionari par cam amarati, asa ca ne simtim si noi mai bine, chit ca avem sau nu cont in banca.

Laura Guţanu

(1773)

About author

Laura Guțanu

Interesata de cultura si arta, moda ii stirneste curiozitatea si o incinta tot ce este frumos. A publicat in reviste de cultura si in cele glossy. Scrie despre ce ii place inca din 1991.

Your email address will not be published. Required fields are marked *