Bârfe, zvonuri și minciuni

0

2014 a debutat pentru mine într-o sală de curând recuperată și regândită, cu comedia lui Neil Simon „Bârfe, zvonuri și minciuni”, tradusă de Oana Ioachim, în regia lui Ion Caramitru. Autor octogenar, un newyorkez de un enorm succes, a cărui comedie romantică „Desculț în parc” a fost nu numai montată pe scenele lumii, dar și ecranizată cu Jane Fonda și Robert Redford, ajunge pe scena fostă a Operetei și reajunsă a TNB-ului, într-un decor foarte americănesc, semnat de arhitectul scenograf cu har: Cătălin I. Arbore.
Bârfe, zvonuri și minciuniÎntr-o lume aparent fără griji, problemele de cuplu par general valabile. Pe scenă avem ocazia să descoperim un Silviu Biriș extrem de inventiv, plin de adrenalină, fermecător și cu umor, deopotrivă, alături de o Monica Davidescu mai hollywoodiană ca niciodată, și o talie de Scarlett O’Hara, de o Rodica Ionescu strălucită în rolul rusoaicei care gătește bine (la televizor), și țipă din rărunchi, când e cazul, cu un Armand Calotă pe care îl fură alcoolul (din indicații regizorale bine ticluite, și destul de cinematografice) și în care întrezărim o clară ironie la adresa terapeuților inevitabili, dincolo de Ocean pentru orice om cu parale, o Victoria Dicu genială în rolul polițistei de culoare, care n-are multe replici, dar le spune cu atâta talent că n-o poți uita, secondată de un foarte credibil polițai isteț: Dorin Andone. Cecilia Bârbora și-a luat un aer de Helen Mirren, iar Marius Bodochi, Gavril Pătru și Florentina Țilea se străduiesc să aducă politicianul made in USA și nevasta aferentă, pe plaiurile mioritice. Ilustrația muzicală îi aparține tot lui Ion Caramitru și este neîndoios o găselniță, care înnobilează spectacolul, sponsorizat între altele de automobilele Bavaria, un BMW fiind direct implicat în tramă.
Este evident că lumea este dornică să râdă la teatru și la cinema. Măcar acolo! Alături de: „Dineul cu proști” în montarea aceluiași om orchestră: Ion Caramitru, această șansă de destindere reprezintă o ocazie mai mult decât binevenită.

Irina-Margareta Nistor

(568)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *