Casatorie versus Concubinaj

0

„Cu iubirea este ca si cu Dumnezeu: ambii se dau numai slujitorilor lor celor mai viteji.”(C.G. Jung)
Casatorie versus Concubinaj sau Iubirea intre Adevar si Iluzie – Cea mai mare provocare a oricaruia dintre noi este Viata insasi. Omului i se ofera un dar: ocazia miraculoasa de a-si descoperi natura sa originara de fiinta suprema a Creatiei. Poate tocmai din cauza acestui ideal extrem de tentant, dar atat de greu accesibil, Viata in esenta ei nu este o treaba usoara. Povara vietii este uneori atat de mare, incat oricat de puternic s-ar crede omul, nu dispune de suficienta forta pentru a trece cu bine dincolo de furtuna. Cu adevarat vulnerabili si slabi suntem la nivelul conditiei noastre emotionale, spirituale.

Nivelul material si fizic este doar suprafata palpabila a unei existente umane de care oricare dintre noi ne putem achita singuri, fara ajutor extern. Emotional insa avem nevoie de „cineva”. Avem nevoie de „celalalt”, de „Omul nostru” nu neaparat pentru a nu fi singuri, caci, hai sa-i dam crezare lui Amos Oz, la urma urmei toti suntem singuri, ci pentru a ne face viata mai suportabila, dandu-i o Perspectiva si un Sens. Ocazia perfecta pentru a extrage invatamintele necesare transformarii noastre spirituale este trairea iubirii in uniune cu fiinta aleasa. Solutia problemei iubirii, scrie Jung, este indeobste casatoria. Incepand insa cu a doua jumatate a sec. XX-lea concubinajul pare a fi si el o alternativa tot mai cautata. Alegerea unei cai sau a alteia ramane la latitudine fiecaruia. Consecintele insa sunt un mister ce ni se dezvaluie in timp.

– Crezi ca exista vreo deosebire semnificativa intre „casatoria legala” si „concubinaj”? Intrebarea ce am adresat-o prietenei mele emigrate de cativa ani in Canada parea pe cat de naiva si fara rost pentru ea, pe atat de complicata si plina de sens necunoscut pentru mine.
– Nu exista nici o deosebire – a fost raspunsul – Aici multi prefera concubinajul in defavoarea casatoriei legale.
– Si totusi exista! – am murmurat eu mai mult pentru sine.

Intre o casatorie legala si concubinaj (iubire libera sau casatorie de proba) nu doar certificatul de casatorie parafat cu stampila de la starea civila face diferenta. Certificatul are un singur, banal rol: sa ne aminteasca de starea noastra civila si de relatia asumata. Angajarea intr-o casatorie legala cu cineva este dovada intrinseca a profunzimii si fidelitatii sentimentelor noastre de iubire fata de persoana aleasa fara de care, asa cum spunea Jung, iubirea nu e iubire, ci doar o toana. Tot Jung, care nu este nici pe departe adeptul conservatorismului in relatii, spunea: „Iubirea adevarata va intra intotdeauna in relatii de durata si responsabile”. Concubinajul pare mai degraba o amanare a unei alegeri precum este casatoria in care statornicia sentimentelor este grea, dar extrem de importanta si care, drept rasplata, ne ofera posibilitatea trairii adevaratei iubiri. In concubinaj nu vrem sa riscam nimic! O data ce le patrunzi semnificatia, intelegi si deosebirea dintre aceste doua cai prin care oamenii aleg sa-si traiasca destinul uniunii, prin care doi oameni aleg sa fie impreuna mai mult decat este fiecare luat in parte, asa cum se intampla in cazul casatoriei sau prin care doi oameni aleg sa traiasca in concubinaj, din motive doar de ei doi stiute.

Voi ce preferati intre casatorie si concubinaj?

Galina Turtureanu

(560)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *