Ce nu stiati despre Oscar

0

1. Filmul favorit este Lincoln, de Steaven Spielberg, care e nominalizat in 12 categorii. Este a 5-a oară cand Daniel Day-Lewis este propus pentru „Cel mai bun actor….si a 15-a oară cand Steaven Spielberg este in cursa pentru „Cel mai bun regizor”. Daca Daniel Day-Lewis ar câștiga Oscarul pentru cel mai bun actor cu filmul Lincoln, el ar deveni primul actor cu 3 statuete in acesta categorie, de-a lungul carierei sale. De asemenea, el ar fi primul actor premiat cu un Oscar intr-un film de Spielberg. Greu de crezut, dar asta nu s-a întâmplat, încă, niciodată!

2. Calul lui Jamie Foxx in Django Unchained este….calul lui! El a fost folosit, de altfel, pe toată durata filmărilor.
3. Italia este tara care a câștigat cele mai multe Oscaruri (13) pentru „Cel mai bun film intr-o limba straina”.
4. In Zero Dark Thirty, Jessica Chastain joaca rolul Mayei, o agenta de la CIA care timp de 12 ani îl urmărește pe Oussama Ben Laden. Personajul este inspirat de o adevarata spioana, pe care, insa, actrita nu a întâlnit-o niciodată. Doar scenaristul, Mark Boal, i-a putut lua un interviu, la un moment dat.
5. O parte din Django Unchained a fost filmat la plantatia Evergreen, situată in apropiere de New Orleans. Jamie Foxx a ținut sa le arate copiilor săi vechile colibe ale sclavilor, povestindu-le in acest mod despre originile familiei.

6. Life of Pi, adaptarea romanului lui Yann Martel de către Ang Lee, concurează pentru 11 Oscaruri, dintre care cel pentru „Cele mai bune efecte vizuale”. 220 de persoane au lucrat la efectele speciale din film, si asta, timp de 2 ani si jumătate!
7. The Academy of Motion Picture Arts and Science (AMPAS), organitoarea festivitatii de decernare a premiilor Oscar, numără, anul acesta, nu mai putin de 5856 membri alegători. Ei au trebuit sa aleagăîntre 282 de filme, 75 de cântece si 21 filme de animatie admise la concurs! Un alt record a fost doborât: cel al numărului de tari care si-au prezentat filmele. In total, 71 de tari -printre care si Kenya, pentru prima data- au trimis dosarul de candidatura Academiei.
8. Quvenzhane Wallis (Beasts of the Southern Wild) este cea mai tânara actrita selecționata in categoria „Cea mai buna actrita”. Fetita de 9 ani a câștigat, deja, Premiul Criticii.
9. Este prima data cand următorii actori sunt nominalizati la Oscar: Bradley Cooper, Hugh Jackman, Emmanuelle Riva si Quvenzhane Wallis.

10. Pentru a permite actorilor din „Argo” sa trăiască atmosfera anilor ’79, Ben Afflek le-a interzis accesul la ziare, reviste, canale de televiziune si alte „instrumente” contemporane. Timp de mai multe saptamâni, el le-a pus la dispoziție doar sistemele de comunicare existente la acea vreme.
11. Kathryn Bigelow a filmat echivalentul a mai mult de 600 km de pelicula pentru Zero Dark Thirty, iar dupa primul montaj filmul dura 3 ore.
12. Unii dintre artiștii de anul acesta nu mai fuseseră nominalizati de….foarte mult timp! Sally Field a așteptat, astfel, 28 de ani, Robert de Niro, 21, Helen Hunt, 15 ani, Denzel Washington, 11 ani si Naomi Watts, 9 ani!
13. Daniel Day-Lewis este cel de-al doilea actor nominalizat pentru rolul lui Abraham Lincoln. In 1941, primul, Raymond Massey a plecat fără pretioasa statueta.
14. Anne Hathaway trebuia sa interpreteze personajul jucat de Jennifer Lawrence in Silver Linings Playbook, dar a trebuit sa se retragă din cauza orarului!

15. Pentru a treia oară -precedentele fiind in 1998 si in 2000- trei australieni sunt nominalizati in categoriile care recompenseaza jocul actorilor: Hugh Jackman (Les Miserables), Naomi Watts (The Impossible) si Jacki Weaver (Silver Linings Playbook).
16. Compozitorul John Williams, nominalizat pentru coloana sonora din Lincoln, deține recordul pentru o persoana in viața, cu 48 nominalizari. Cine este pe locul doi?  Woody Allen, cu 23 de nominalizari!
17. Skyfall, de Adele, este prima melodie dintr-un film, in 10 ani, care a figurat in palmaresul Billboard Hot 100.
18. De la deschiderea sa, in 2001, Kodak Theatre este locul oficial al serii Oscarurilor. Anul acesta, din cauza falimentului gigantului in fotografie, numele i-a fost schimbat in Dolby Theatre.
19. Quentin Tarantino, regizorul filmului Django Unchained, nominalizat in 5 categorii, nu a câștigat decât un singur Oscar in toată cariera: pentru scenariul filmului Pulp Fiction, in 1995.
20. Cei aproape 3000 de invitați la Oscar sunt aleși pe spranceana de către AMPAS. Nicio persoana din public nu e admisă la ceremonie.
21. Emmanuelle Riva (nominalizata pentru Amour) va împlini 86 de ani in ziua ceremoniei Oscarurilor.
22. Jennifer Lawrence si Bradley Cooper nu se cunosteau înaintea filmărilor pentru Silver Linings Playbook, iar prima întâlnire a lor a avut loc intr-o sala de dans.
23. Prețul unui spot publicitar de 30 de secunde la cea de-a 85-a ceremonie a Oscarurilor? Între 1,65 si 1,8 milioane de dolari!
24. Jocul Annei Hathaway in Les Miserables, pentru care a primit o nominalizare in categoria „Cea mai buna actrita intr-un rol secundar”, nu durează decât 15 minute. Judi Dench a câștigat in 1999 statueta pentru Shakespeare in Love, in care apare numai 8 minute!
25. Datorită filmului Argo, George Cloony este al doilea artist (dupa Warren Beatty) nominalizat in categoriile „Cel mai bun film”, „Cea mai buna regie”, „Cel mai bun scenariu” si „Cel mai bun actor”.

Nicoleta Legare

surse foto:www.celemag.com/blackfilm.com

(368)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *