Ce se intampla cu creierul tau cand consumi alcool?

5

Uitaţi-vă la persoanele care au băut câteva pahare şi veti găsi semne clare că alcoolul face ceva cu creierul lor.  Se impiedică, nu articulează bine cuvintele, pierd controlul asupra emoţiilor şi uită diverse lucruri.  Unii cercetători au încercat să explice acest comportament. Rezultatul dramatic a fost constatarea ca celulele au murit din cauza alcoolului.

Alcoolul etilic (care se găseşte în băuturi, de asemenea cunoscut şi sub numele de etanol), poate ucide celulele şi microorganismele. Asta îl face un antiseptic eficient. Creierul tău conţine câteva miliarde de celule numite neuroni care trimit mesaje chimice şi electrice între ele şi altor părţi ale corpului. Ficatul procesează etanolul şi îl converteşte în substanţe mai puţin toxice, acesta functionand doar atât de repede încât să prelucreze aproximativ 340 grame de bere, 141 grame vin şi 42 grame băuturi spirtoase distillate pe oră.

Dacă beţi atât de repede încât ficatul dumneavoastră nu poate ţine pasul, excesul de alcool „atârnă” în sânge şi călătoreşte prin organism până când acesta poate fi procesat.  Când acest alcool ajunge la creier, nu ucide celulele  pur şi simplu.  Ce se întamplă defapt, în conformitate cu Roberta Pentney, un biolog  care a studiat alcoolul şi funcţionarea creierului timp de mai multe decenii, la Suny Buffalo, este faptul că alcoolul dăunează unor părţi din celulele care trimit şi primesc informaţii. Acest fapt cauzează probleme  modului în care celulele comunică între ele şi de aici rezultă acele deficienţe  datorate intoxicării.

Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că alcoolul nu omoară neuronii, nici măcar atunci când este aplicat direct  pe aceştia. Ca şi în lucrarea lui Pentney, doar interferează cu modul în care  transmit informaţii. Mai exact, cercetătorii au arătat că alcoolul provoacă anumiţi receptori de pe neuroni sa  producă  steroizi care inhibă formarea de memorie.

Unii alcoolici pot experimenta moartea neuronului, ca o parte a unei boli numită sindromul Wernicke-Korsakoff. În aceste cazuri, dovezile din nou sugerează că boala şi moartea celulelor nu sunt cauzate de alcool în sine, ci de un deficit de vitamina B în tiamină şi a malnutriţiei generale care merge mână în mână cu alcoolismul.

Pentru consumatorii moderaţi, studiile din ultimii 15 ani, ne arată că alcoolul nu omoară neuronii, din contră, o mică beţie este asociată cu un risc redus de declin cognitiv şi demenţă.

Roxana Gîdea

(2869)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *