Cum ne mentinem in forma?

0

Chiar daca ne adresem in special doamnelor, acest subiect poate, fără îndoială, sa fie la fel de folositor si domnilor.

Nevoile si asteptarile noastre se schimba odată cu vârsta, nu numai pe plan mental dar si fizic. Dupa părerea specialiștilor, a avea grija de corpul nostru (asta daca nu facem, deja, regulat una sau mai multe activitati fizice), implica anumite prioritati, in funcție de vârsta:

Daca aveți între 20 si 40 de ani, aveți grija de tonusul muscular. Începând cu vârsta de 30 de ani sau chiar cu câțiva ani înainte, ar trebui sa începeti exercitiile de tonifiere, căci altfel, muschii isi pierd din vigoare. Acest tonus este esential de-a lungul vieții, deoarece el va întreține metabolismul de baza la un nivel acceptabil.

shutterstock_22944526Daca aveți între 40 si 60 de ani, cel mai important lucru este sa va mențineti greutatea. Sunt recomandate exercitiile cardiovasculare pentru a evita kilogramele in plus, adesea rezultat al premenopauzei si menopauzei. In acest fel scad si riscurile bolilor coronariene asociate obezitatii si nivelului prea ridicat de colesterol.

Daca aveți între 60 si 80 de ani trebuie sa va mențineti, cu orice pret, densitatea osoasa. Pana la 60 de ani, o femeie poate pierde, de-a lungul anilor, între 30% si 40% din densitatea osoasa totala. Riscurile fracturilor si a pierderii autonomiei reprezintă o amenintare din ce in ce mai mare la acesta categorie de vârsta. Obisnuiti-va cu un program de exercitii, chiar ușoare, de trei ori pe săptămâna sau încercati sa mergeți pe jos mai mult.

Daca ati depășit venerabila vârsta de 80 de ani, aveți un singur obiectiv: menținerea autonomiei. Ati început deja un program de tonifiere in anii precedenti? Continuati-l! Daca trebuie, reduceti greutatile cu care erati obisnuite sa lucrati. Mergeți pe jos, dansati, faceti Thai Chi, yoga, tot ce va place…orice mișcare va va ajuta sa va păstrati intr-o forma fizica si mentala excelenta!

A fi in forma ar trebui sa fie pentru toata lumea obiectivul numarul unu al saptamanii, indiferent de vârsta, ocupatie, anotimp. Primăvara, in special, miscarea, plimbarea in aer liber si expunerea la lumina naturala sunt recomandate cel putin 30 de minute pe zi. De ce primăvara? Pentru ca aceste activități sunt recunoscute in combaterea asteniei de primăvaraaceasta stare fiziologica, cunoscuta ca si depresie sezoniera, de care suferă mai ales femeile (o femeie din zece). Lumina redusă din timpul iernii, cât si epuizarea resurselor organismului (minerale, vitamine) duc la acesta stare de oboseala permanenta (care continua chiar dupa ore bune de odihna), la apatie si lipsa de vlaga.

Primul pas in reducerea acestor simptome este schimbarea alimentatiei. Corpul, obisnuit pe timpul iernii cu o alimentatie bogata in grasimi, conservanti si aditivi, are nevoie, acum, sa se realimenteze in vitamina C, potasiu, magneziu si mai ales fier. Fructele de mare combat si ele cu succes oboseala. In articolele noastre Ati obosit sa fiti obosite si Alimente revitalizante puteți gasi atat lista vitaminelor cât si a alimentelor de care aveți nevoie in acesta perioada. Cât despre sport…nu mai așteptați nici o zi! Vremea tine cu noi, dupa cum vedeți, asa ca va invitam sa va stergeti de praf bicicletele si rolele si sa va insotiti copiii in parc! O activitate in familie care va va ajuta sa pierdeti cateva sute de calorii si care, împreuna cu soarele si parcul inverzit va va readuce, cu siguranta, zâmbetul pe buze. Sau poate preferați tenisul? Sau inotul? Sau joggingul? Puteți alege chiar un curs de yoga sau pilates. In sala sau in parc, lăsați oboseala acasă si pregătiți-va sa va simtiti bine, indiferent de sportul pe care îl alegeți. Muschii vor fi pusi la treaba,  la fel ca si concentrarea, echilibrul, sistemul respirator si capacitatea de orientare in timp si spațiu.

Nu uitati de ochelarii de soare si de cremele antisolare!

Va doresc o zi relaxanta, plină de energie pozitivă!

Nicoleta Legare

sursa foto:shutterstock.com

(485)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *