Educatie si sensibilitate: scoala ieseana la feminin

0

Dacă ajungeţi în zilele astea călduroase la Iaşi, profitaţi de răcoarea elegantă a Muzeului Unirii unde pe langă expoziţia permanentă încă mai este una care vă va starni interesul: „Educaţie şi sensibilitate: şcoala ieşeană la feminin”.

Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator momente importante din istoricul şcolilor de fete din Iaşi de la înfiinţare, în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi pană în momentul în care învăţămantul a devenit mixt., în anii ’50 ai secolului XX, prin intermediul documentelor , fotografiilor şi obiectelor de epocă.
afis scoala la feminin var 2Printre documentele de arhivă expuse, multe dintre ele pentru prima dată, sunt Actul de înfiinţare al primei şcoli de fete din Ţările Române, un catalog cu primele eleve ale acestei şcoli, o listă a materiilor predate; fotografii inedite cu elevele şi profesoarele Şcolii Centrale de Fete, unde a învăţat şi Veronica Micle; acte de studii şi fotografii ale cladirii Şcolii Oltea Doamna, ale profesoarelor şi elevelor; documente legate de Şcoala Sfântul Sava; fotografii ale Şcolii Conducatoarelor de Gradiniţe; fotografii şi acte ale Institutului de educaţie pentru fiicele de ofiţeri Fundaţia Ferdinand. Un spaţiu special este dedicat sopranei Ella Urmă, una dintre elevele şcolii Oltea Doamna şi a Institutului Fundaţiei Ferdinand.

Expoziţia cuprinde şi fotografii cu elevele Institutului de domnişoare Humpel, patronat de Emilia Humpel, sora lui Titu Maiorescu; steagul Liceului Oltea Doamna cu stema regală, albume cu desene florale şi versuri ale unor eleve din perioada interbelică. O atmosferă delicată redată într-un spaţiu restrans dar care vă va oferi mari surprize.

Laura Guţanu

(225)

About author

Laura Guțanu

Interesata de cultura si arta, moda ii stirneste curiozitatea si o incinta tot ce este frumos. A publicat in reviste de cultura si in cele glossy. Scrie despre ce ii place inca din 1991.

Your email address will not be published. Required fields are marked *