Expozitia Ludovic Stawski

0

La Muzeul Unirii din Iaşi, pînă pe 16 ianuarie 2015, se poate vizita expoziţia Ludovic Stawski.

Un artist in Moldova secolului al XIX –lea. Curatorii acestei expoziţii eveniment sunt Corina Cimpoeşu şi Brînduşa Munteanu.
Subiectul acesteia este autorul cunoscutei vederi a Iaşului la 1842, Ludovic Stawski. Născut în anul 1806 la Liov, pictorul vine în 1830 la vîrsta de 24 de ani şi se stabileşte, împreună cu părinţii săi, în capitala Moldovei. Înca de la început el se arată a fi un pictor deja format. Are succes încă din primii ani de şedere în Iaşi, încredinţându-i-se comenzi importante: în anul 1830 face portretul mitropolitului Veniamin Costachi, apoi în anul 1832 decorează plafoanele palatului nou construit de Roznoveni la Uliţa Mare peste drum de Mitropolie (unde acum funcţionează Primăria).

Stawski-picturiLudovic Stawski nu a fost doar pictor, el a fost mai cu seamă profesor. Fiind dascăl la Institutul de fete din Iaşi aproape o jumatate de veac, acesta a petrecut o mare parte din viaţa sa în jurul acestei şcoli publice ca să înveţe fiicele de orăşeni “desenul florilor şi peisaje”, formîndu-le gustul estetic.
Stawski pictează miniatură, portret, peisaj şi frescă. Din păcate se păstrează puţine dintre operele sale, tocmai de aceea este meritoriu efortul curatorilor de a aduce în expoziţie lucrări care să ne ajute să ne facem o idee despre ce însemna să fii un pictor în capitala Moldovei la jumătatea secolului XIX. În expoziţie se pot vedea portrete cum ar fi cel al Saftei Cantacuzino de la Podoleni îmbracată după ultima modă de la Paris, dar şi cel al tradiţionalistului boier Alecu Ghica. Nu lipsesc nici reprezentanţii noilor categorii sociale în curs de afirmare, precum portretul familiei negustorului Bucur de la Botoşani, unde tatăl este îmbrăcat după vechea modă, iar mama, fiica şi fiul după cea nouă. Şi intelectualitatea epocii este reprezentată printr-o copie a portretului lui Gheorghe Săulescu realizată de C. D. Stahi după L.Stawski.

În opera sa el surprinde societatea românească aflată între tradiţie şi modernitate, lucru sugerat de curatori şi prin atmosfera creată prin piese de mobilier şi de decoraţiuni interioare care arată acest moment de tranziţie al întregii societăţi reflectat atît în costum cît şi în interioarele caselor. În expoziţie se pot vedea piese de mobilier franţuzesc cumpărate direct de la Paris, piese de mobilier oriental incrustate cu sidef, dar şi un splendid şal oriental care a aparţinut lui Matei Millo, cu care acesta apărea pe scenă în toate rolurile de travesti feminin, plus alte lucruri mărunte care făceau farmecul unui interior la mijlocul secolului XIX.
Expoziţia este unul dintre acele evenimente de neratat pe care e bine să le avem trecute în agendă.

Laura Guţanu

(502)

About author

Laura Guțanu

Interesata de cultura si arta, moda ii stirneste curiozitatea si o incinta tot ce este frumos. A publicat in reviste de cultura si in cele glossy. Scrie despre ce ii place inca din 1991.

Your email address will not be published. Required fields are marked *