Doi artisti romani la Tiny Griffon Gallery

0

Doi artisti ieseni, sculptorul Sorin George Purcaru si pictorul Constantin Tofan, expun la galeria Tiny Griffon Gallery http://tinygriffon.com/ din Nuremberg.

Galerista este Cristina Simion care isi explica alegerea : “Se spune ca nu poti intelege intru totul un artist si mesajul sau artistic daca nu i-ai vizitat atelierul. Am avut privilegiul acesta atat in ceea ce il priveste pe Constatin Tofan, cat si pe Sorin Purcaru, in parte pentru ca impartim orasul care ne-a format: Iasi, Romậnia. Iasul e, pentru Romania, ceea ce e Cracovia pentru Polonia sau St. Petersburg pentru Rusia: un creuzet cultural si artistic cu radacini cara coboara in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Dincolo de mostenirea istorica, Iasul continua sa fie un centru cultural si artistic viu si vibrant, adapostind artisti care, pretuind traditia, cauta modernitatea si inovatia.”

sorin-purcaru-germaniaExpozitia se intituleaza TRAUMLAND, adica Tarimul viselor, si le prezinta cultivatilor nemti lucrarile figurativ fantastice ale lui Constantin Tofan, si pe cele ale lui Sorin Purcaru, lucrari figurative in bronz, otel inoxidabil si otel. Despre lucrarile expuse, sculptorul marturiseste: “Centaurii si Centauresele sunt personaje care se regasesc si in creatia sculptorului roman Ion Irimescu. Eu i-am creat insa ca o parte a unei serii de experimente cu personaje mitologice in desen, fiind pasionat de imbinarea om-animal. Primele cautari pleaca de acum multi ani, dar tema s-a dezvoltat, personajele robuste de la inceput s-au subtiat, s-au hieratizat.”. Nu a avut un maestru, dar ii admira pe Paciurea, Brancusi, Paul Vasilescu, Paul Neagu, Vasile Gorduz, Silvia Radu, ca si pe Henri Moore, Marino Marini. Viziunea sa artistica? “Cred ca ma defineste pendularea intre figurativ si abstract.”
Pictorul Constantin Tofan este omul cuvintelor putine. Intelegi multe din trairile sale artistice privindu-i picturile, prezente in colectii prestigioase. Figurativul fantastic pe care il practica nu lasa indiferent privitorul, iar rosul, griul, negru, culorile sale de predilectie iti ramin in minte si dupa ce pleci din preajma lor.

Cei care au drum prin Nuremberg se pot bucura direct Traumland, pentru ceilalti, galeria ne-a dat cu generozitate fotografii.

Laura Guţanu

(309)

About author

Laura Guțanu

Interesata de cultura si arta, moda ii stirneste curiozitatea si o incinta tot ce este frumos. A publicat in reviste de cultura si in cele glossy. Scrie despre ce ii place inca din 1991.

Your email address will not be published. Required fields are marked *