Haute Couture la Victoria & Albert Museum

0

Haute Couture la Victoria & Albert Museum – Victoria & Albert Museum este un muzeu londonez unde gasiti sigur ceva pe gustul vostru, oricare ar fi acela. Fiind un muzeu de arte decorative au si multe costume. Istoria costumului este fascinanta si daca nu credeti asta, rugati-o pe Doamna Adina Nanu sa va arate colectia dumneaei , si va veti desparti fascinati de subiect, hotariti sa incepeti propria voastra colectie, uitind pentru moment ca si asa dulapurile sint pline si lipsa spatiului de depozitare e cronica in casa voastra.

Costumele expuse sint dintre cele istorice, dar si creatii ale lui Alexander McQueen, de exemplu. Exista o nou renovata Victoria & Albert Fashion Galleries unde veti putea vedea minunate rochii haute couture purtate la baluri aristocratice sau doar ale jet setului international, pe covorul rosu sau pe catwalk, de femei splendide ale caror nume le stim din revistele glossy, people, din filme sau de la televizor, dar si de femei despre care nu vom auzi poate niciodata, ceea ce nu inseamna ca nu vor fi poate personaje in memoriile care vor fi publicate peste 70 de ani.

Designul britanic are deja o puternica traditie iar numele unor creatori ca Hardy Amies, Vivienne Westwood, Giles Deacon, Catherine Walker, Ossie Clark, Bill Gibb, Belleville Sassoon, Murray Arbeid, Bruce Oldfield, Julien MacDonald, Zandra Rhodes, Nicholas Oakwell sau Alexander McQueen ne sint cunoscute tuturor, iar unele nume le suna sunoscute si celor pe care moda ii lasa indiferenti. O vizita te va lamuri ca moda a evoluat rapid dupa cel de-al doilea razboi mondial cind moda a evoluat rapid, urmind transformarile suferite de intreaga societate nu doar britanica ci in intreaga lume. Era mai intii o pofta nebuna de a petrece si a sarbatori astfel supravietuirea unei catastrofe mondiale asa cum a fost acest razboi. Daca participarea la petrecerile tinute in locuri inchise, proprietati private, impuneau sa te imbraci formal, acum situatiile in care black tie sau white tie  sint de rigoare se inmultesc, aparitiile publice de felul acesta devin tot mai frecvente. Iesita din razboi, Europa se strduia sa-si revina. O lume cosmopolita organiza sau doar participa la baluri extravagante si exclusiviste la care femeile purtau rochiile haute couture.

Exista o expozitie permanenta, dar si unele periodice care scot la vedere din depozitele muzeului, ca si cum ar fi din pestera lui Ali Baba, comori nebanuite si stiute doar muzeografii stapini peste cataloagele inventar. Pentru ca muzeul este de arte decorative, gasiti adesea expozitii in care sint amenajate interioare care te ajuta pe tine, muritor de tind, care poate n-ai avut ocazia sa intri inca intr-un manor , un conac tipic englezesc, sau intr-un castel, ce inseamna, cum arata asa ceva.

Nu lipsesc rochii purtate de capete incoronate, de la rochiile create de Norman Hartnell pentru Regina Mama Elizabeth la atit de mediatizata rochie Elvis facuta de Catherine Walker pentru Printesa Diana.

Lucruri frumoase care te incinta si pe care nu le poti vedea in fiecare zi, trebuie sa mai faci citeva vizite. Adaug doar ca vizitarea e gratuita.

Laura Guţanu

(361)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *